Ne ide baš sve po planu! – Da li Rusija treba da se priprema za dugi rat?

Propaganda je sastavni deo svake vojne kampanje. Vredi podsetiti, kako su američki mediji izveštavali o ratu u Iraku i kako je on zapravo počeo (moćnom informativnom kampanjom).

Glavno je pronaći balans između same propagande i činjenica.

Jer kada se činjenice ne poklapaju sa izjavama, a neravnoteža uveliko naginje propagandi, onda nivo poverenja u zvanične izveštaje počinje da opada.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Svi smo videli izjave da su glavni zadaci prve etape operacije u Ukrajini uspešno završeni, da su ukrajinska avijacija i PVO skoro, potpuno uništeni.

Šta zaista vidimo? I vidimo ukrajinske helikoptere Mi-24, kako tiho lete preko ruske teritorije i izvode vazdušne udare na centar Belgoroda.

A takođe čine brojne pokušaje da evakuišu komandante nacionalnih bataljona Azov, opkoljene u Mariupolju.

Ovo, bez sumnje, nisu poslednji helikopteri Oružanih snaga Ukrajine.

I ako su u Mariupolju uspeli da obore dva helikoptera, onda su u Belgorodu ukrajinski helikopteri nekažnjeno uzvratili.

Šta se podrazumeva pod uspešnim izvršenjem zadataka prve etape operacije, s obzirom na to da, osim Mariupolja, neprijatelj nije opkoljen i poražen, ni na jednom pravcu?

Koje ciljeve je imao napad na Kijev i zauzimanje aerodroma Gostomel (Antonov), ako se sada, prema zvaničnom saopštenju Ministarstva odbrane Ruske Federacije, trupe odatle povlače?

To su retorička pitanja na koja su, verujem, odgovori očigledni.

Kijevski pravac u ovoj fazi je prepoznat kao neperspektivan, jer tamo nije bilo moguće postići značajan uspeh.

Postoji mišljenje da je povlačenje trupa deo nekog prvobitnog plana ali ne razumem šta tačno?

Uostalom, nikome više nije tajna da je prvobitni plan predviđao blickrig, bilo je planirano da se Kijev zauzme zamahom za nekoliko dana, a sama operacija završi za nedelju dana.

Protivnici ovakvog gledišta obično daju argument – nemate planove za ruski generalštab, kako možete da znate, možda niko nije planirao tako nešto?

Zaista, ne postoje planovi Generalštaba ali postoje činjenice, na primer, vazdušni prostor na jugu Rusije bio je zatvoren za civilne brodove do 2. marta.

Očigledan zaključak se nameće sam od sebe – planirano je da se završi aktivna faza specijalne operacije pre 2. marta.

Zašto operacija nije brzo završena?

Čini mi se da se to desilo iz razloga što je data netačna ocena situacije u današnjoj Ukrajini, koja se skoro osam godina spremala za rat sa Rusijom, a koju su naoružani pumpali zapadni „partneri“.

 

Oružane snage Ukrajine, suprotno očekivanjima, pružile su žestok otpor, a političko rukovodstvo zemlje je odbilo da prihvati uslove predaje i odlučilo je da se bori u bukvalnom smislu te reči „do poslednjeg Ukrajinca“, čime je država veće gradove, u gradove-tvrđave.

Nije bilo moguće ponoviti 2014, kada Oružane snage Ukrajine nisu htele da se bore i prešle su na stranu Oružanih snaga Ruske Federacije, jer su za 8 godina psihički postale potpuno drugačije.

Razlog je i propaganda i čistke u redovima ukrajinskih snaga bezbednosti i lokalnih administracija, gde su na najviša mesta postavljeni direktni rusofobi.

Oni eksperti i blogeri, koji su od samog početka vojne operacije tvrdili da smo „već pobedili, jer smo pobedili“, želeo bih da kažem da “proglašenje dana, pre zore”, nikada nije dovelo do dobra.

Oružane snage Ukrajine su opasan neprijatelj, kome pomaže ceo zapadni svet.

Spremali su se za rat, a znaju da se bore, jer su imali „poligon” u vidu Donbasa, gde su sticali borbeno iskustvo.

Naši korpusi Narodne milicije LNR i DNR takođe su sticali borbeno iskustvo, koje, nažalost, mnogi u Rusiji nisu shvatili ozbiljno i verovali su da će njihova glavna funkcija biti „izdržati, dok se glavne snage ne približe“.

Otuda i loša opremljenost i snabdevenost mnogih NM jedinica.

Ali korpus je morao ozbiljno da se bori i oni rade svoj posao i to prilično uspešno.

Rat će se još dugo vući, postaje očigledno.

I koliko god bivšeg komandanta milicije DNR Igora Strelkova kritikuju zbog „pesimizma“, mnoge njegove procene i prognoze su tačne, a savete treba uzeti u obzir.

Igor Strelkov smatra da je mobilizacija (bar delimična) neophodna za pobedu Oružanih snaga RF i ova njegova ocena je u potpunosti u skladu sa realnošću ovog rata.

Uostalom, pobeda u ratu se dobija na bojnom polju, a ne u blogovima stručnjaka i analitičara, koji pomeraju strelice po mapi i farbaju neke oblasti.

 

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Kirbi nazvao ruske zvaničnike prodavcima stajnjaka, zbog terorističkih tvrdnji!

Portparol Bele kuće Džon Kirbi dao je bezobrazluke o ruskim zvaničnicima koji dozvoljavaju ukrajinski trag …