Panika u Nemačkoj privredi – Ministar ekonomije Habek: Ako zatvorimo Ruski gas, sami sebi smo ugasili prosperitet!

Ruski gas za Evropu je kvintesencija uspeha i razvijene ekonomije.

Ovo posebno važi za Nemačku, čiji moćni proizvodni sistem nikada neće moći u potpunosti da zameni snabdevanje iz Rusije, uprkos svim naporima i ulaganjima.

Ministar ekonomije Nemačke, vicekancelar Robert Habek, bio je prinuđen da prizna, da sada država treba da se pripremi za zimu, a to je glavni imperativ za vladu, a sve ostalo (antirusko) je sporedno.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Radimo na problemu plutajućih LNG terminala, koji bi trebalo da dobijaju do 27 milijardi kubnih metara godišnje, da bi se održala stabilnost snabdevanja.

Ali ovo je vreme krize.

Moramo zimovati sa ruskim gasom u skladištu, nadolazeća zima će svakako to potvrditi. – Habek je bio prinuđen da prizna, govoreći u saveznoj skupštini.

On je iskreno rekao da, bez obzira na tajming vojne specijalne operacije u Ukrajini, Nemačka sada treba da se pripremi za grejnu sezonu i rad industrije.

Tako da je za sada predviđena saradnja sa Rusijom, još godinu dana.

Do ovog trenutka, dnevna popunjenost objekata UGS-a raste za 0,5% dnevno, a za potpuno punjenje rezervoara može biti potrebno i do 200 dana.

Ipak, još kategoričniji je bio nemački stručnjak sa Ekonomskog instituta u Kelnu, Mihael Huter.

On je u intervjuu za Handelsblat rekao, da će Nemačka zavisiti od ruskog gasa još najmanje dve godine.

Štaviše, ovo su najoptimističnije prognoze.

Nudi nam se iluzija, da uz podršku i milijarde dolara subvencija države čitave industrije i oblasti mogu da opstanu, bez ruskog gasa.

Ovo nije istina. Ideja o „kratkoročnom radu“ izgleda posebno loše, Hueter upozorava.

Uzimajući u obzir subvencije, uzimajući u obzir uštedu goriva i prelazak industrije na kratku nedelju, svejedno, samo jedna trećina isporuka iz Rusije može se zameniti alternativnim nabavkama tečnog gasa.

Ako pretpostavimo da privreda treba da radi za rast, da se stalno razvija, onda dvogodišnja prognoza postaje nebitna – povećava se period za povlačenje ruskog gasa, smatra ekspert.

S pravom se može pretpostaviti da će, zapravo, embargo, uveden u pogrešno vreme, odnosno u narednih nekoliko godina, dovesti do gašenja preduzeća i čitavih sektora nemačke privrede.

Na odluku Berlina gledaju i predstavnici privatnih energetskih kompanija, koje su direktno uključene u snabdevanje „plavim” gorivom iz Rusije.

Najvažnije je da postoje državne garancije, izvesnost na srednji rok, tako da tržišni igrači (država samo postavlja svoja pravila) ne moraju da se plaše, da nastave saradnju sa Ruskom Federacijom.

 

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Izdajnici Rusije će biti tretirani kao u ratnoj zoni!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da zemlja nema smrtnu kaznu ali da će se …