Sisi: Egipćani su čuli za Srbiju, po Titu – VIDEO

Predsednici Srbije i Egipta, Aleksandar Vučić i Abdel Fatah el Sisi obraćaju se javnosti nakon sastanka u četiri oka i potpisivanja sporazuma između dve zemlje.

“Velika mi je čast da ugostim iskrenog prijatelja Srbije. Ova poseta za nas ima istorijski karakter.

Obnova naše saradnje je nešto što će i našoj i vašoj zemlji i našim narodima doneti mnogo toga.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Uveren sam da će današnji sastanak dati snažan impuls daljem razvoju naših odnosa”, rekao je Vučić.

“Mnogo smo oblasti otvorili u saradnji sa Egiptom, to je tek početak. Dogovorili smo ubrzanu saradnju”, nastavio je.

“Hoću da iskoristim priliku da se zahvalim Al Sisiju što je pravo iz Nemačke došao u Srbiju”, kazao je.

“Ja sam slušao i mnogo toga naučio od presednika Al Sisija. Zajedno smo razgovarali o situaciji u Ukrajini i ono što je važno jeste da naše dve zemlje u svim međunarodnim institucijama i forumima na svim nivoima čvrsto sarađuju”, rekao je Vučić.

“Ni od koga u Srbiji nećete čuti lošu reč za Egipat i za narod Egipta. Srbija istinski ceni u ovu zemlju.

Ja sam ponosan što posle 35 godina mogu da ugostim egipatskog predsednika”, dodao je.

Vučić kaže da je sa Sisijem pričao o mnogo konkretnih tema i da je siguran da ćemo ustanoviti dobru saradnju o prodaji žitarica.

Obraćanje egipatskog predsednika Sisija

Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi izjavio je, na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da očekuje jačanje saradnje dve zemlje u svim oblastima.

Kazao je da mu je čast da bude prvi put u Srbiji i zahvalio na velikom gostoprimstvu.

Sisi je istakao da i egipatski narod voli sprski narod i izrazio očekivanje da će danas potpisani dokumenti o saradnji Srbije i Egipta dati puno rezultata.

“Egipat očekuje još jaču saradnju u svim oblastima”, naglasio je egipatski predsednik.

Naveo je da postoji saradnja dve zemlje još od 1908. godine, kao i da će u oktobru biti obeleženo 60 godina od prve zvanične posete Srbiji.

On je rekao da je bivši predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito veoma poštovan u Egipitu i da su po njemu Egipćani čuli i za Srbiju.

Predsednik Egipta se zahvalio za saradnju dve države u prethodnom periodu i dodao da je zahvaljujući tim posetama danas potpisan veliki broj dokumentara, koji će dati novu viziju saradnje dve zemlje.

“Pričali smo o politici, obrazovanju i nauci ali i saradnji poslovnih ljudi i drugim stvarima, a pogotovo o investicijama i razmeni iskustava u poljoprivredi.

Razgovarali smo i o zajedničkim interesima i događajima, šta se dešava u Palestini, Libiji i posebno Ukrajini, kako to sve utiče na svetsku ekonomiju i gde bi ove naše dve države trebalo zajedno da sarađuju za razvoj ekonomije”, naveo je on uz konstataciju da je egipatska vizija da se sve treba da se reši na miran način, a posebno u Ukrajini, kroz sporazume.

Naveo je da su on i Vučić razgovarali i o borbi protiv klimatskih promena i da će u Šarm el Šeiku biti održana konferencija o klimatskim promenama i da će za njega biti čast da na njoj učestvuje i predsednik Srbije Vučić.

“Gospodine predsedniče, zahvaljujem se na vašem gostoprimstvu i ordenu koji ste mi dodelili, nadam se da će sledeći period obeležiti još veća saradnja dve prijateljske zemlje i naroda”, poručio je Sisi predsedniku Srbije.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šolc: Verujem da će Ukrajina pronaći, još 6 baterija PVO sistema Patriot

Danas je na italijanskom ostrvu Kapri završen veliki samit EU, čija je ključna tema bila …