Si objasnio Džou: Bajdene, igraš se vatrom – Izgorećeš se

Predsednik Kine Si Đinping poručio je američkom predsedniku Džozefu Bajdenu da se igra vatrom po pitanju Tajvana.

Ovo je peti telefonski razgovor lidera dve nacije, a kineski predsednik Si Đinping rekao je američkom predsedniku Bajdenu, da je njegova politika na Tajvanu opasna i da će se na kraju vratiti Vašingtonu, kao bumerang.

“Onaj, ko se igra vatrom, sigurno će se izgoreti”, rekao je Si Bajdenu, a prenela je kineska televizija CCTV, u četvrtak.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Šefovi država imali su detaljnu komunikaciju i razmenu mišljenja o odnosima Kine i SAD i pitanjima od zajedničkog interesa”, izvestila je CCTV.

Telefonski razgovor je navodno trajao 2,5 sata i obuhvatao je teme od Tajvana do tekućih trgovinskih sporova između dve najveće svetske ekonomije.

Najnoviji spor Vašingtona i Pekinga tiče se moguće posete predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajvanu, ostrvu koje dobija neformalnu odbrambenu podršku od SAD, a koje Kina smatra delom svoje teritorije.

Peking je saopštio da će eventualnu posetu Pelosi smatrati kao provokaciju i najavio „snažan odgovor“.

Pelosi bi bila najviši američki zvaničnik, koji je posetio Tajvan otkako je republikanac Njut Gingrič posetio to ostrvo 1997.

Godine, kada je bio predsednik Predstavničkog doma Kongresa SAD, prenosi V92.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđian rekao je ranije novinarima, da je kineska strana jasno naznačila SAD u više navrata, da se snažno protivi poseti Pelosi Tajvanu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Makron: NATO hitno mora da pripremi ‘bezbednosne garancije’ za Rusiju!

Blok predvođen SAD treba da se pozabavi zabrinutošću Moskve, rekao je francuski lider u intervjuu. …