Šef Roskosmosa Borisov šokirao Ruse: Rusija daleko zaostaje u proizvodnji satelita!

Generalni direktor Roskosmosa Jurij Borisov rekao je da državna korporacija ozbiljno duguje ruskoj privredi, zbog činjenice da nije na vreme prešla na industrijski model za proizvodnju satelita, a sada je potrebno ponovo izgraditi – i to pod ograničenjima sankcija.

„Roskosmos je u velikoj meri zadužen ruskoj ekonomiji.

Danas je nemoguće zamisliti savremeni svet bez svemirskih usluga.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

To uključuje digitalnu televiziju, komunikacije, prenos podataka, navigaciju, meteorološke informacije, kartografiju, poznavanje Zemljine površine, analizu vanrednih situacija i tako dalje.

Danas je jednostavno nemoguće zamisliti ovu ili onu sferu naše ekonomije bez svemirskih usluga“, rekao je generalni direktor tokom emitovanja na TV kanalu Rusija 24.

„Propustili smo vreme takozvanog industrijskog modela za proizvodnju automatskih satelita, koji su osnova raznih svemirskih sistema“, naglasio je on.

Na osnovu njegovih izjava, SAD, evropske zemlje i Kina su ključni igrači na ovom tržištu. „Dugo smo bili prestignuti u tom pogledu“, rekao je Borisov.

„Roskosmos danas treba da reorganizuje svoj rad na način da nauči kako da proizvodi satelite u potpuno drugačijoj količini.

To će zahtevati radikalno restrukturiranje glavnih procesa tehnološkog ciklusa – razvoj, proizvodnja, testiranje i povećanje uslova aktivnog postojanja.

Sav ovaj posao će se odvijati pod sankcionim ograničenjima, pre svega vezano za bazu elektronskih komponenti“, dodao je šef Roskosmosa.

Istovremeno, on ne nalazi 100% izgovor za ograničenje, a takođe izražava uverenje da elektronska industrija Ruske Federacije počinje dosledno da oživljava, već postoje ruski analozi, i to sasvim prihvatljivi, umesto uvezenih.

„A naš svet nije jednopolaran – pored neprijateljskih zemalja, mnoge zemlje danas proizvode neophodnu nomenklaturu i sa njima ćemo izgraditi odgovarajuće odnose“, zaključio je Borisov.

Kako je ranije javio Javni servis, povlačenje Ruske Federacije iz projekta ISS biće sprovedeno u skladu sa svim međunarodnim obavezama. Ceo proces će trajati do dve godine.

Ovo je saopštio generalni direktor Roskosmosa Jurij Borisov.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU već upumpava oružje! Zastrašujuća najava: Pretvoriće nas u bojno polje!

Evropska unija “pumpa” Moldaviju oružjem, kako bi je pretvorila u bojno polje, izjavio je moldavski …