Iz Boltonovog dosijea o Trampu: “Nećemo braniti Nemačku jer milijarde daju Rusiji”

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Tramp, bio je 2018. spreman da izađe iz NATO-a, tvrdi njegov bivši savetnik Džon Bolton u novoj knjizi, u kojoj priča svoju verziju samita tog saveza koji je bio opterećen napetostima zbog doprinosa za odbranu evropskih članica.

Tramp je bio posebno ljut zato što Nemačka nije izdvajala dva odsto svog BDP-a za odbranu, kako je dogovoreno u Alijansi.

Izgradnja gasovoda Severni tok 2, kojim bi se u Nemačku dopremao ruski gas, dodatno je ljutila američkog predsednika te je postavljao pitanje zašto Vašington tamo drži vojnike zbog odvraćanja Rusije dok Evropa produbljuje svoje veze s Moskvom.

“Do 1. januara sve države moraju ispoštovati dva odsto pa ćemo oprostiti dugove ili ćemo otići i nećemo braniti one koji to ne ispunjavaju”, rekao je Tramp, priseća se Bolton.

“Sve dok se ne slažemo s Rusijom nećemo ići u zemlje NATO-a koje plaćaju milijarde Rusiji. Ako naprave ugovor o gasovodu, mi izlazimo”, navodno je rekao. “Nećemo se boriti s nekim koga oni plaćaju.”

Tramp je svoju ljutnju stavio u središte diplomatije s Evropom iako se nije zaista povukao iz Saveza. Samit je završio tako što je Tramp rekao da poštuje Savez, a saveznici su stavljeni pod pritisak da povećaju potrošnju za odbranu.

Tramp je nedavno objavio da smanjuje broj američkih vojnika u Nemačkoj za oko 10.000. Spremne su i potencijalne sankcije za kompanije uključene u Severni tok 2.

Poljski predsednik Andržej Duda će ove nedelje posetiti Vašington, gde će razgovarati o premeštaju američkih vojnika u Poljsku.

(Vijesti)

Check Also

Blumberg: Evropska unija se sprema za trgovinski rat sa Kinom!

EU se priprema za trgovinski sukob punog obima sa Kinom. Blumberg prenosi ovo… Prema pisanju …