Ričard Barons: Ako ukrajinski kontranapad bude uspešan, Rusi neće oklevati sa nuklearnim udarom!

Bivši komandant britanske vojske general Ričard Barons smatra da će Rusija 11. septembra “formalno pripojiti” sve delove istočnoukrajinskog regiona Donbasa.

Barons, koji je komandovao britanskom vojskom od 2013. do 2016. godine, rekao je za Bi-Bi-Si da će Ukrajini biti potrebna “naša volja, naš novac, naša industrija i naš vojni inventar”, ako želi da oslobodi okupirane teritorije.

“Moskva bi mogla da posegne za malim nuklearnim oružjem”

On je dodao da bi, ukoliko ukrajinski kontranapad bude uspešan, ukrajinske snage mogle da završe na teritoriji, “koju je Rusija proglasila ruskom”.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Zbog toga, kaže Barons, “Moskva bi mogla posegnuti za malim nuklearnim oružjem”.

On navodi da bi to bilo “veoma malo” nuklearno oružje, koje bi bilo opasno u prečniku od oko 3,2 kilometra i ne bi “izazivalo nuklearni holokaust i nekontrolisanu eskalaciju”.

“Ukrajina drži celu Evropu kao taoca”

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski traži od predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela da međunarodna zajednica oštrije reaguje i uvede sankcije i ruskoj nukleranoj industriji.

Putin je dozvolio ruskim bankama da obustave poslovanje u valutama zemalja koje su zamrzle svoju imovinu.

Moskva i Kijev nastavljaju da se međusobno optužuju za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje, pa je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla da Kijev drži celu Evropu kao taoca granatiranjem nuklearke.

“Ubistva iza ugla i pod okriljem noći karakterističan su modus operandi, da ne kažem suština, pristalica Banderove ideologije, poznate još od Velikog otadžbinskog rata”, istakla je Zaharova, preneo je TAS S.

Prema njenim rečima, oni su sada za metu izabrali ne samo narode Rusije i Ukrajine, već uzimaju celu Evropu za taoce i očigledno im nije strano da je “zapale” u korist svojih nacističkih idola.

Zaharova je, takođe, kazala da situacija oko nuklearke Zaporožje svakim danom postaje sve opasnija zbog akcija ukrajinskih oružanih snaga.

Ona je istakla da IAEA redovno šalju informacije sa terena i razotkrivaju zločinačke akcije ukrajinske vojske, čija je komanda konačno izgubila sposobnost razumnog razmišljanja.

Stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov izjavio je prethosno da je Rusija spremna da pomogne rukovodstvu IAEA u organizovanju posete nuklearnoj elektrani u Zaporožju, prenela je agencija RIA Novosti.

Ranije danas, ukrajinski ambasador pri IAEA Jevgenij Cimbaljuk izjavio je da ruske snage žele da izazovu nestanak struje u južnoj Ukrajini granatiranjem njenog nuklearnog kompleksa u Zaporožju i pozvao međunarodnu misiju da obiđe postrojenje u Zaporožju ovog meseca.

“Iskoristićemo sve moguće kanale diplomatije da približimo IAEA i UN u sprovođenju ove misije”, poručio je Cimbaljuk novinarima u Beču.

Index.hr

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …