U dvosmernoj ulici, Vašington ne bi trebalo da maše dozvolom, da ne bi naleteo na „Bodež“

Amerikanci žele novi START ali pod svojim uslovima!

Konflikt, koji je u toku u Ukrajini zaoštrio je odnose između Sjedinjenih Država i Rusije do najniže tačke, od Hladnog rata.

Sa ovim opasnim padom u odnosima, pojavio se novi izazov za već slabu saradnju u oblasti nuklearnog oružja između dve zemlje sa najvećim svetskim zalihama nuklearnog oružja, prema autoru Tomu O’Konoru.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja (START-3) je poslednji preostali bilateralni sporazum, koji ograničava nuklearne arsenale Vašingtona i Moskve.

Međusobno nepoverenje i uvođenje novih modernijih sistema naoružanja godinama postavljaju pitanja o sudbini dogovora, a najava ruskog Ministarstva spoljnih poslova o obustavljanju inspekcija, prema autoru članka, „nanela je zloslutan udarac budućnost pakta“.

Inspekcije su obustavljene od proleća 2020. zbog globalne pandemije COVID-19 ali je nedavno administracija predsednika Džoa Bajdena krenula da obnovi ovu praksu ali je Moskva to odbila.

„Ruska Federacija je sada prinuđena da pribegne ovoj meri, kao rezultat uporne želje Vašingtona da implicitno postigne ponovno pokretanje inspekcijskih aktivnosti pod uslovima, koji ne uzimaju u obzir postojeće realnosti, stvaraju jednostrane prednosti za Sjedinjene Države i efektivno liše Rusiju.

Federacija prava da vrši inspekcije na američkom tlu“, navodi se u saopštenju.

Saopštenje ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ambasada Rusije u SAD je napomenula da sa američkim kolegama rade na otklanjanju organizacionih i tehničkih prepreka za nastavak inspekcija.

„Neka pitanja su rešena ali ne sva“, navodi se u saopštenju diplomatske misije.

Podsetili su da je START sada jedini važeći sporazum između Rusije i SAD u oblasti nuklearnog naoružanja, a Ruska Federacija je posvećena poštovanju svih njegovih odredbi.

„U međuvremenu, START ističe za 3,5 godine.

Iskustvo prošlih rusko-američkih pregovora pokazuje da čak i ako su obe strane spremne, ostaje vrlo malo vremena za postizanje sporazuma.

Posebno, ako se ima u vidu da je Vašington samoinicijativno „zamrznuo“ konsultacije započete 2021. godine“, navodi se u izveštaju.

Sjedinjene Države uveravaju da su spremne, da rade na novom sporazumu i da će nastojati da sačuvaju ključne odredbe START-a, međutim, kako je primetio zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, neophodno je da se uveri, da je Vašington spreman da sprovede dijalog zasnovan na ravnopravnosti i uzimajući u obzir interese i brige Rusije u oblasti bezbednosti.

„Spekulisati o perspektivama strateškog dijaloga sa Sjedinjenim Državama, posebno u uslovima, kada su ga Amerikanci prekinuli, nezahvalan je zadatak.

Iskreno, sama mogućnost njegovog nastavka je daleko od očigledne, s obzirom na nepromišljeno agresivnu politiku, koju Vašington vodi protiv Rusije“, rekao je diplomata u intervjuu za „Izvestija“.

Prema njegovim rečima, Moskva prati signale u vezi sa obnavljanjem dijaloga o strateškom ofanzivnom naoružanju ali još nije jasno, šta stoji iza njih, a osim toga, „ne vode se pregovori preko medija“.

Još oštrije je govorio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

On je naglasio da Rusija ispunjava sve svoje obaveze iz START-3, deklarisani nivoi nosača i bojevih glava se održavaju u utvrđenim granicama.

„Izjave SAD da Rusija mora da stekne pravo da nastavi dijalog sa SAD ne izdržavaju kritiku.

Kontrola naoružanja je dvosmerna ulica.

Rezultat je ostvariv samo ako se poštuje ravnoteža interesa i interesa svih učesnika“, rekao je on na otvaranju Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti u okviru foruma Vojska 2022.

Istovremeno, šef resora je primetio da rusko iskustvo interakcije u oblasti razoružanja pokazuje da Zapad ne nastoji da ispuni „sporazumske obaveze u tradicionalnom smislu“ i to se mora uzeti u obzir prilikom sklapanja sporazuma, posebno u oblasti bezbednosti i kontrole naoružanja.

Dopisni član Akademije vojnih nauka Ruske Federacije, kandidat vojnih nauka Aleksandar Bartoš verovatnoću zaključivanja novog ugovora ocenjuje, kao prosečnu.

– Amerikanci će, sledeći svoju uobičajenu politiku, tražiti od Rusije napuštanje onih strateških sistema, koje Amerikanci nemaju, a Rusija ih već usvaja.

Ovo je i “Cirkon” i “Kinžal” i “Sarmat”.

Ranije su takvi pristupi funkcionisali za Amerikance.

Čak i pod Mihailom Gorbačovim, Moskva je išla na uništavanje jednog broja nuklearnog oružja, posebno raketa Oka, koje Amerikanci nisu imali ali smo ih već imali u upotrebi i napravljene su u stotinama primeraka.

Ako Amerikanci traže povlačenje navedenih tipova hipersoničnog naoružanja iz strateških snaga nuklearnog odvraćanja, kao i podvodnih dubokomorskih vozila, koja nose nuklearno oružje, onda će pregovori biti veoma napeti i zahtevaće ogromno vreme.

Mislim da treba da insistiramo da je ono, što smo proizveli i stavili u upotrebu sastavni element naše strateške nuklearne trijade.

Naravno, sa Amerikancima se može razgovarati o određenim pitanjima kontrole itd. ali ni u kom slučaju, ne treba da pristanemo na povlačenje ovih sredstava iz našeg arsenala.

„SP”: – Postoji li „crvena linija”, preko koje će sklapanje novog ugovora uopšte postati nemoguće?

– Sada su Amerikanci prekršili i krše niz „crvenih linija”, koje je obeležilo naše rukovodstvo.

Prvo, to je odbijanje SAD i NATO-a da garantuju bezbednost Rusije.

Još uvek nismo dobili odgovor na naše zahteve postavljene pre nekoliko meseci.

Drugo, reč je o tekućoj eskalaciji neprijateljstava u Ukrajini na inicijativu Sjedinjenih Država, odnosno o snabdevanju tamošnjim savremenim sistemima naoružanja, koji se koriste za ubijanje civila i uništavanje niza važnih infrastrukturnih objekata, uključujući nuklearne elektrane.

Osim toga, reč je o vojnom razvoju teritorije Ukrajine od strane Amerikanaca i NATO-a, što predstavlja neospornu pretnju po nacionalnu bezbednost Rusije.

Ove „crvene linije“ su prekršili Amerikanci i to, naravno, služi kao kočnica za bilo kakve plodonosne pregovore između nas i Sjedinjenih Država.

„SP”: – Ali možemo li uopšte verovati njihovim garancijama ako ih tako lako krše?

– Bezbednosne garancije, koje je iznela Rusija imaju vrlo specifičan sadržaj: odbijanje daljeg širenja NATO-a, vraćanje NATO-a na granice iz 1997. godine i niz drugih parametara.

Svi su potpuno upravljivi i imaju određeni materijalni sadržaj.

To nisu neki papiri, koje su potpisale političke i vojne ličnosti, već sasvim konkretne akcije, koje Rusija zahteva od SAD i njenih NATO saveznika u interesu obezbeđenja sopstvene nacionalne bezbednosti.

„SP”: – Ako se pregovori o novom ugovoru oduže, da li je verovatno da će stari biti produžen?

– Naravno, moguće je produžiti ali će Amerikanci svakako uzeti u obzir pojavu novih strateških sistema u našoj zemlji i tražiti njihovo uključivanje u Ugovor, o START.

Kako će ovo napredovati ostaje da se vidi.

Od toga zavisi, kako će se Amerikanci ponašati, pre svega, u Ukrajini, gde im je pozicija Rusije potpuno očigledna i poznata.

Kao i odnos Amerikanaca prema našim novim vazdušnim i pomorskim strateškim sistemima.

Ova dva parametra će imati odlučujući uticaj.

„SP“: – Brojne zemlje, uključujući čak i Ukrajinu, žele da imaju nuklearno oružje.

Ako ne bude novog ugovora, da li će se otvoriti „Pandorina kutija“, koja će omogućiti sada već nenuklearnim zemljama da pohrle, ka nabavci nuklearnog oružja?

– Ako ovaj trend preovlada, onda će odgovornost za njegov razvoj biti pre svega na Sjedinjenim Državama, koje su za neširenje nuklearnog naoružanja zainteresovane, ništa manje od Rusije.

Do sada je ove procese bilo moguće u izvesnoj meri obuzdati.

Ako se ne pronađe zajednički jezik između Rusije i Sjedinjenih Država na osnovu principa, koje je Rusija postavila, onda će to ugroziti dalji negativni razvoj međunarodne situacije, uključujući i nuklearnu sferu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si upozorio Blinkena: Kažeš ovo, a radiš ono… Ne može tako!

Vašington mora da prestane da „govori jedno, a da radi drugo“ kao i da prestane …