Putin objašnjava ciljeve operacije u Ukrajini, deci… – “Oni misle da most ne postoji…”

Rusija pokušava da prekine rat, koji je Ukrajina vodila protiv svojih građana nakon državnog udara 2014. godine, kaže Vladimir Putin.

Moskva nastoji da okonča sukob u Ukrajini, koji je počeo nakon puča na Majdanu 2014, kao i da spreči pojavu „antiruske enklave“ na svojoj teritoriji, rekao je Vladimir Putin.

Ruski predsednik je to rekao u četvrtak tokom otvorenog časa za ruske školarce, pod nazivom „Važan razgovor“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Svi veruju da se danas dešava neka vrsta agresije, od strane Rusije.

Niko ne razume i ne zna da posle državnog udara u Ukrajini 2014. godine, građani Donjecka, Luganska, Krima – u svakom slučaju značajan deo njih – nisu želeli da priznaju ishod ovog puča“, rekao je Putin.

Novi ukrajinski lideri posle Majdana započeli su rat protiv sopstvenih građana i „vode ga već osam godina“, nastavio je.

„A naš cilj, naša misija, misija naših vojnika, milicija Donbasa, jeste da okončamo ovaj rat, da zaštitimo ljude i naravno, samu Rusiju“, objasnio je predsednik.

Na teritoriji današnje Ukrajine stvara se antiruska enklava, koja preti našoj zemlji.

Putin se takođe dotakao stanja i pristupa školskom obrazovanju u Ukrajini, govoreći školarcima, o tome šta je ruski ministar obrazovanja Sergej Kravcov svedočio, tokom svoje nedavne posete Donjecku i drugim teritorijama oslobođenim tokom sukoba, koji je u toku.

Predsednik je priznao da ga je ministrov izveštaj šokirao i da je „sedeo širom otvorenih usta“, tokom Kravcovljevog izveštaja.

Nisu ni znali da su Ukrajina i Rusija, deo jedne države – Sovjetskog Saveza.

Oni to jednostavno, ne znaju.

Tako su ih učili.

„[Ukrajinski] školarci nisu znali da most na Krimu postoji, mislili su da je lažan“, rekao je Putin, misleći na Kerčki putni i železnički most podignut između kopnene Rusije i poluostrva nakon ponovnog ujedinjenja 2014. godine.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći kao razlog neuspeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, koji imaju za cilj da regionima Donjecka i Luganska daju poseban status, u okviru ukrajinske države.

Protokoli, uz posredovanje Nemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014.

Bivši ukrajinski predsednik Pjotr Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi prekid vatre, da kupi vreme i „stvori moćne oružane snage“.

U februaru 2022.

Kremlj je priznao republike Donbasak, kao nezavisne države i zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom, koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku.

Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno, ničim izazvana.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Berbokova: Nemačka ne može da prihvati, da Kina uspostavlja bliže odnose sa Rusijom!

Nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok izjavila je danas da Nemačka, ne može da prihvati …