“Hoće da nam uzmu zemlju!” – VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisutvovao je manifestaciji obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Bijeljini.

Manifestacija je organizovana na Trgu kralja Petra I Karađorđevića u Bijeljini, a okupio se veliki broj građana.

Ceremonija je otpočela intoniranjem himni Srbije i Republike Srpske.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na početku obraćanja čestitao je današnji praznik svim prisutnima i zahvalio što su se okupili u velikom broju, i razumeju koliko je značajan današnji dan za Srbiju.

On se osrnuo na 15. septembar, dan kada je probijen Solunski front, i ukazao da je kao i danas, bilo različitosti i da nam je i tada, kao i sada, trebalo jedinstvo.

Kako je rekao, kada je naša vojska krenula u probijanje Solunskog fronta, postojalo je nešto jače od oružja – jedinstvo seljaka i građana, onih koji su izgubili malo i koji su izgubili sve.

“Prvo smo morali da se ujedinimo, da bismo tek onda naše različitosti mogli da predstavimo kao slobodne.

O tome ću danas da govorim, da svaka od naših zastava ima svoju slobodu. Izazovi sa kojima smo suočeni nisu mnogo manji od onih u Velikom ratu.

Možemo da izgubimo sve ono što su izgubili i oni. I slobodu, i državu i živote. Moramo da se ujedinimo pod našom trobojkom i zajedno pobedimo.

Naše male razlike biju bitke u kojima niko ne može da pobedi. Suština svake slobode jeste pravo na različitost, da svako sanja svoje, a ne tuđe snove i samo tako možemo da ostanemo ujedinjeni i zajedno”, naglasio je Vučić.

“Izazovi sa kojim smo suočeni nisu mnogo manji nego oni sa kojima se suočavala generacija, koja je pobedila u Velikom ratu i ovaj istorijski trenutak zahteva da se ujedinimo pod zastavom mira i žzivota i pobedimo zajedno ludilo, koje može da ovaj prostor pretvori u krvavu klanicu”, istakao je danas u Bijeljini predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Postojalo je nešto jače od divizija i pukova, moćnije od oružja tog dana kada je srpska vojska krenula u probijanje Solunskog fronta, postojalo je jedinstvo svih različitih, ni po čemu isti, onih koji su izgubili malo i onih koji su izgubili sve.

Postojalo je, i to jeste bio jedini način i put do slobode, udružiti se i ujediniti se i zajedno krenuti kao celina“, objasnio je Vučić i ukazao da smo prvo morali da se ujedinimo da bismo tek onda naše različitosti mogli da predstavimo kao slobodne.

„Zastave naših razlika moramo da ujedinimo da bi svaka imala slobodu, da bi svi zajedno imali svoju Srbiju i Srpsku“, poručio je on.

Vučić je ukazao da konačno moramo da shvatimo da naše nesloge, narcisoidne, a male razlike biju bitke u kojima niko ne može da pobedi, osim onih koji žele slabu i poraženu Srbiju i Srpsku, a u takvoj Srbiji, kaže, niko neće moći da bude slobodan i nikome neće biti bolje, već ćemo biti jednaki u ropstvu.

Naglasio je da suština slobode i jeste pravo na različitosti, da budemo drugačiji, da mislimo drugačije, da svako sanja svoje, a ne tuđe snove, jer samo tako možemo da ostanemo zajedno, ujedinjeni, da udružimo različitosti u jednom poduhvatu u borbi za slobodu.

“Danas, kada je ceo svet podeljen, kada ratuje, na ivici globalne kataklizme, moramo da shvatimo da samo sebe imamo i da moramo da se sačuvamo i spasimo, a za spas je neophodno jedinstvo svih Srba. Zato je važan ovaj dan, jer moramo da naučimo da poštujemo sebe, svoju zastavu, slobodu”, rekao je Vučić.

I, koliko god da nemamo jedinstvo, moramo na njemu da insistiramo – ako ga nemamo danas, imaćemo ga sutra, ako ne i sutra, imaćemo ga dan kasnije, ako nam to bude zavet i obaveza, poručio je predsednik Srbije.

Ukazao je i da se Srbija suočava sa ogromnim izazovima, jer su nasrnuli na KiM i hoće ga po svaku cenu, da ga otmu i ne pitaju, već žure da završe ono što su odavno započeli.

“Mogu da im poručim samo jedno – hoćete da nam uzmete zemlju i po širini i po dužini, a mi vam ni pedalj zemlje nećemo dati.

To je ono što hoću da znaju. Možete da imate silu kakvu hoćete, da budete moćni i veliki.

Mali smo mi za vas, razumemo vašu snagu ali ima nešto što ne možete da pobedite – pravdu, pravo, odlučnost jednog naroda da bude svoj na svome i da ne prihvati nepravdu, kao i ono što svi osećamo, jedinstvo našeg naroda”, poručio je Vučić.

Isto, kaže, oseća i Srbin u Semberiji, i u Pirotu i na KiM i na svakom mestu gde živi, jer nikakvih razlika između nas nema.

Ispričao je i jedno lično sećanje, iz mesta iz kojeg potiče njegov otac iz BIH, kada su, kaže, kao mladi palili vatre i sedeli sa starijima uveče, koji bi u nekom trenutku rekli – kada bi Srbija znala koliko mi nju volimo i sanjamo…

“Kada biste vi znali koliko mi volimo RS i koliko nam znači, bez obzira koliko poštujemo BiH i sve druge. I molim vas da to znate.

To nije pitanje političkih govora, to je stvar srca, onog što osećate. To ne može niko da uzme”, rekao je Vučić.

Važno je, kaže, da to sačuvamo, da radimo zajedno i razvijamo odnose, da se poštujemo.

Naglasio je da danas ne obeležavamo samo tri reči, tri simbola, već suštinu postojanja:

“Našu zastavu, najlepšu na svetu, pod koju možemo svi, koja ujedinjuje sve, koja svima nama daje snagu pred kojom ne postoje prepreke.

Slobodu, koja ujedinjuje sve naše razlike, kao garant prava na drugačije mišljenje, veru ili uverenje. Jedinstvo, uslov svih uslova, jedini način da zastavu, slobodu i različitosti sačuvamo”.

Kako je rekao, oni kojima je Srbija na prvom mestu, kojima je sloboda drugih važna koliko i sopstvena, znaće da sačuvaju zemlju, dok sve drugo vodi u suprotnom smeru, u gubitak naroda, teritorije, svega što smo gradili, u naše nove poraze i hiljade života, koji će ponovo biti bačeni, pre nego shvatimo da frontove možemo samo ujedinjeni da probijamo.

“Mir, kao i sloboda, čuvaju se pod jednom zastavom.

I to je moj osnovi poziv, da se okupimo, udružimo, da bismo mogli slobodni,u miru da živimo, da obezbedimo budućnost za našu decu.

Ništa Srbiji danas nije potrebnije nego zajedništvo, za slobodnu zemlju”, rekao je predsednik Srbije.

Nema važnijeg zadatka od toga da zemlju složno sačuvamo, nema prečeg posla od okupljanja pod zastavom slobode i mira, crveno-plavo-belu, rekao je Vučić i pozvao sve da uzmu svoje zastave i donesu ih pod jednu, da ih povežu kako bi se videlo da, kada je o slobodi reč, Srbiju i Srpsku ništa ne može da podeli.

„Srećan sam što vidim sve više ljudi koji drugačije misle u Srbiji i Srpskoj, koji dolaskom pokazuju da jedan praznik možemo da dočekamo zajedno i da svi možemo pod našu srpsku zastavu”, rekao je Vučić.

Izrazio je nadu da će, kada sledeći put bude dolazio u zvaničnu posetu Bijeljini, doći auto-putem koji gradimo zajedno.

“Da pokažemo da možemo najbrže da napredujemo zajedno i da sve frontove ujedinjeni možemo da probijemo“, zaključio je Vučić.

Na početku obraćanja predsednika, jednoj devojci je pozlilo, a građani oko nje su joj pritrčali u pomoć.

Predsednik je pozvao lekare da joj što pre pomognu, a kada se uverio da je sve u redu, jer su devojku okupljeni izneli iz gužve i ukazali joj pomoć, započeo je svoj govor.

Okupljenima se obratio patrijarh Porfirije

“Pozdravljam vas u ljubavi Hristovoj. Srećan vam praznik – Dan narodnog jedinstva, slobode i zastave naroda Republike Srpske i Republike Srbije.

Za nas sve počinje zastavom koja se Konstantinu ukazala na nebu sa znakom Gospoda Isusa Hrista”, kazao je patrijarh podsećajući na slobodu koja je postala temelj evropske civilizacije.

Naša zastava je vidljivi znak našeg jedinstva i upućuje na to kojim putem smo se zaputili i treba da idemo.

“Nezavisno od kulturnih različitosti gde god da živi naš narod postoji zlatna nit koja povezuje naš narod, čini ga jednim, jedinstvenim i neponovljivim, a to je pravoslavna vera i SPC”, kazao je Porfirije.

“Car Konstantin je dao slobodu i mogućnost svakom narodu na evropskom kontinentu, da gradi svoj sistem vrednosti, da kako njemu odgovara organizuje svoj kulturni i duhovni život.

Da izgrađuje, neguje i čuva svoj duhovni identitet i narodno jedinstvo, zastava je znak dubinskog, suštinskog, duhovnog jedinstva jednog naroda. Ona upućuje na to ko smo i šta smo.

Kao jedan narod kojim putem smo se zaputili i treba da idemo”, rekao je Porfirije.

“Identitet koji se zove crkva Hristova ima temelje u pravoslavnoj veri. Kroz vekove, pa do danas, od istoka pa do zapada, od severa pa do juga, nezavisno od državnih, političkih granica, kulturnih prostora, različitih lokalnih običaja i dijalekata, gde god da živi naš narod postoji zlatna nit koja ga povezuje i čini jednim, jedinstvenim i neponovljivim.

To je braćo i sestre nit koja se zove pravoslavna vera i Srpska pravoslavna crkva.

Svi dobro znamo da su se kroz istoriju granice država i mesta obitavanja našeg naroda menjale.

Konstanta i garant kako u prošlosti, i u sadašnjosti, tako i u budućnosti našeg nepokolebljivog i trajnog jedinstva jeste živa pravoslavna vera, vera koju ni za šta nismo menjali i koja nas je čuvala neizmenjene.

Gde ima crkve, ima i našeg naroda”, rekao je on.

“Izloženi smo nasrtajima raznih politika i ideologija, koje hoće da iznutra preoblikuju naš sistem vrednosti i da naprave od nas ono što niti smo bili, niti jesmo, niti pak želimo da budemo”, naglasio je patrijarh Porfirije.

Obraćanje Željke Cvijanović

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je ovo dan kada slavimo naš identitet.

“Ova tri elementa, jedinstvo, sloboda i zastava imaju posebnu težinu, predstavljaju našu sposobnost da opstanemo i da trajemo. Živimo u vremenima gde nam je potrebno jedinstvo.

Vodeći računa o onome što nas je prošlost naučila idemo krupnim koracima ka budućnosti.

Sada postoji Srbija koja je motor razvoja cele naše regije ali i mira i stabilnosti”, rekla je Željka Cvijanović.

Dodik: Majka Srbija je zaista nešto što mi živimo ovde na ovim prostorima

“Ovo je poseban dan srpskog jedinstva, naše slobode i dan nacionalne zaštite. Poštovani predsedniče Vučiću, dobro došli među svoje.

Hvala što se u godini pet ili šest puta nađemo da obeležimo datume koji su važni za naše nacionalno biće.

Najveći junaci našeg naroda borili su se za slobodu. Obeležavamo ovaj dan uvereni da ćemo to činiti i u godinama koje dolaze.

Mi u Republici Srpskoj želimo da što pre povežemo Banjaluku sa Srbijom, da prestanemo više da razmišljamo kako proći tamo gde ne želimo i da putujemo našom zemljom”, rekao je Dodik.

“Danas Srbi moraju da znaju da ćemo uvek nastojati da se borimo za jedinstvo i otadžbinu.

Majka Srbija je zaista nešto što mi živimo ovde na ovim prostorima.

Osećamo i bratsku ljubav koja dolazi iz Srbije ka nama. Važno je da se mnogo toga uradi.

Samo pre nekoliko godina su ljudi iz Srpske kad odu na lečenje u Srbiju tretirani kao stranci, to danas više nije tako.

Prošli vek je vek našeg stradanja ali su buduće decenije decenije našeg ujedinjenja. Naša, srpska, zastava nije protiv nikoga.

I kada slavimo i kad smo tužni, i kad se ženimo i udajemo, ako se borimo za našu slobodu, da imamo našu zastavu ispred, koje se okupljamo.

Neka živi Republika Srpska, Srbija i srpski narod, gde god on bio. Sledeći put ćemo živeti za još nešto”, istakao je Dodik.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …