Putin: Rusija počinje delimičnu mobilizaciju! – Panika na Zapadu! Hitan sastanak u Njujorku!

Ministri spoljnih poslova Evropske unije održaće hitan sastanak u Njujorku kasnije danas, saopštile su diplomate.

Sastanak će biti održan nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin naredio delimičnu mobilizaciju, preneo je Rojters.

Ministri spoljnih poslova EU nalaze se u Njujorku na godišnjem skupu svetskih lidera u Ujedinjenim nacijama.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Putin je rekao ranije danas da je reč o delimičnoj mobilizaciji, odnosno regrutaciji samo onih građana, koji su trenutno u rezervnom sastavu, a pre svega onih, koji su služili u oružanim snagama i imaju određenu vojnu specijalnost i relevantno iskustvo, preneo je AP.

Rusija počinje delimičnu mobilizaciju – Putin

Mera će se odnositi na pripadnike rezervnog sastava i one, sa vojnim iskustvom.

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je delimičnu, vojnu mobilizaciju tokom obraćanja naciji, u sredu ujutro.

On je rekao da je Ministarstvo odbrane preporučilo privlačenje vojnih rezervista u aktivnu službu, jer se zemlja suočava sa dugotrajnim sukobom, u Ukrajini i Donbasu.

Ta mera je razumna i neophodna u datim okolnostima, rekao je Putin, s obzirom na to da se Rusija u Ukrajini bori sa „celom zapadnom vojnom mašinom“.

Već je potpisao nalog da prozivka počne odmah.

Tim potezom će se oružane snage oslanjati samo na vojne rezerviste i one, koji su odslužili nacionalnu službu, dodao je predsednik.

On je obećao da će im biti omogućena dodatna obuka, uz sve pogodnosti, koje imaju lica uključena u aktivnu službu.

Ministar odbrane Sergej Šojgu otkrio je neke detalje o mobilizaciji, u posebnom saopštenju u sredu.

On je rekao da ministarstvo želi da pozove na, naoružanje oko 300.000 rezervista ili nešto više od 1% punog mobilizacionog potencijala Rusije.

Putin je optužio Kijev da je odustao od mirovnih pregovora sa Moskvom, što je, kako je rekao, uradio po instrukcijama zapadnih pristalica.

Umesto toga, ukrajinska vlada je udvostručila vojnu akciju, rekao je on.

„Nakon, što su postignuti određeni kompromisi [sa Moskvom], Kijev je dobio de fakto direktnu naredbu da poremeti sve sporazume.

Više oružja je upumpano, u Ukrajinu. Kijevski režim je rasporedio više bandi međunarodnih plaćenika i nacionalista, vojnih jedinica obučenih po standardima NATO-a i pod de fakto komandom zapadnih savetnika“, rekao je Putin.

Ruske snage poslate u Ukrajinu u februaru obezbedile su veliki deo teritorije, na koju polažu pravo Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i delove Ukrajine, rekao je on.

Nastala linija fronta se proteže preko 1.000 kilometara, istakao je predsednik.

On je upozorio SAD i njihove saveznike da ne pojačavaju pritisak na Moskvu.

Zapadne nacije otvoreno traže vojni poraz Rusije, nastojeći da zemlju gurnu, u beznačajnost i da opljačkaju njeno prirodno bogatstvo, naveo je on.

„Delovi zapadnih elita ulažu sve napore da sačuvaju svoju dominaciju.

Zato pokušavaju da blokiraju i potisnu sve suverene razvojne centre, kako bi i dalje brutalno forsirali svoju volju drugim nacijama i narodima, da nameću svoje pseudovrednosti“, objasnio je on.

„Njihov cilj je da oslabe, razjedine i na kraju unište našu naciju.

Neki visoki zvaničnici u državama NATO-a, čak su sugerisali da bi upotreba taktičkog nuklearnog oružja protiv ruskih trupa bila opravdana, kaže Putin.

Predsednik je istakao da Moskva neće oklevati da na takav napad uzvrati sopstvenim nuklearnim oružjem.

Ako teritorijalni integritet našeg naroda bude ugrožen, sigurno ćemo upotrebiti sva sredstva, koja imamo da odbranimo Rusiju i naš narod.

Putin je prokomentarisao i predstojeće referendume u dve republike Donbasa i dva regiona Ukrajine, koje trenutno u velikoj meri kontrolišu ruske trupe.

Četiri entiteta stavljaju, na opšte glasanje predlog da zatraži od Moskve da ih prihvati, kao nove delove Ruske Federacije, a glasanje bi trebalo da počne u petak.

U videu ispod, pogledajte simulaciju nuklearnog rata između Rusije i SAD:

Ruski lider je obećao da će podržati plebiscite u pogledu bezbednosti i rekao da će njegova vlada poštovati sve rezultate, koje oni donesu.

Ruski cilj je da zaštiti civile od ukrajinske vlade, koja je eskalirala progon svojih protivnika, kod kuće i koristila terorističku taktiku protiv ljudi, koji žive u zemljama pod kontrolom Rusije, rekao je Putin.

Borba.Info/B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Fon der Lajen: Ako Rusija pobedi u Ukrajini…

Pobeda Rusije u ukrajinskom sukobu promeniće tok istorije u Evropskoj uniji koja u slučaju nikada …