“Duga i duboka recesija” – Kinezi pojasnili, kako EU uništava samu sebe… – „Situacija se drastično pogoršala!”

China Daili: EU se bavi samouništenjem, zbog diktata SAD!

Samodestruktivna spoljna politika Evropske unije, sprovedena pod diktatom Sjedinjenih Država, samo šteti samim zemljama učesnicama, piše China Daily.

Autori članka pozivaju EU da deluje nezavisnije, navodeći preteću recesiju, usporavanje poslovnih aktivnosti, niži privredni rast i dalje energetske probleme.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

EU bi trebalo da deluje nezavisnije i ne dozvoli da SAD diktiraju svoju politiku.

Napominje se da je trgovina između Kine i Evropske unije u 2021. godini pokazala snažan rast od 27,5 odsto na godišnjem nivou, što ukazuje na snagu i održivost njihove ekonomske saradnje, uprkos slabom oporavku globalne ekonomije, usled negativnih efekata pandemije COVID-19.

Kina je ostala najveći trgovinski partner EU, dok je asocijacija ostala drugi najveći trgovinski partner Pekinga.

Prema rečima autora, EU je zauzela mnogo oštriji stav prema Kini u protekloj godini pod pritiskom SAD, uvodeći nova pravila, koja predviđaju strožu kontrolu kineskih investicija u Evropi.

Takođe je uveo sankcije Kini, pozivajući se na kršenje ljudskih prava, a Peking je proglasio „strateškim rivalom“.

Imitirajući konfrontacionu poziciju SAD, EU rizikuje da dodatno naškodi saradnji sa Kinom, što je štetno po ekonomske interese njenih članica“, navodi se u publikaciji.

Evropska unija je 2021. godine odobrila nove sankcije kineskim predstavnicima koji su, prema mišljenju zajednice, umešani u kršenje ljudskih prava.

Restrikcije su prve sankcije EU protiv Kine, od više od 30 godina starog embarga na oružje, kao odgovor na događaje na Trgu Tjenanmen 1989. godine.

„Situacija se pogoršala!” Evropu očekuje duga i duboka recesija!

Dojče banka očekuje dužu i dublju recesiju u Evropi.

Ekonomisti nemačke Dojče banke povukli su svoju julsku prognozu za Evropu, zbog značajnog pogoršanja situacije na energetskom tržištu, piše Fortune.

“Naša osnovna prognoza za blagu recesiju ove zime, koju smo napravili u julu, sada je previše optimistična.

Sada predviđamo dužu i dublju recesiju”, rekao je Mark Vol, glavni ekonomista banke u belešci.

Analitičari očekuju da će realni bruto domaći proizvod evrozone opasti za oko tri odsto, na godišnjem nivou od sredine 2022., do sredine 2023. godine.

I dok su zemlje članice EU odgovorile na krizu sa 496 milijardi dolara u programima za ublažavanje visokih cena, stručnjaci kažu da ovi napori neće biti dovoljni da se izbegne ekonomska katastrofa, zaključuje publikacija.

Zapadne države suočene su sa rastom cena energenata i naletom inflacije, zbog uvođenja sankcija Moskvi i politike napuštanja ruskog goriva.

U kontekstu poskupljenja goriva, pre svega gasa, industrija u Evropi je u velikoj meri izgubila svoje konkurentske prednosti, što je uticalo i na druge sektore privrede.

Takođe, Sjedinjene Države i evropske zemlje suočavaju se sa rekordnom inflacijom, u poslednjih nekoliko decenija.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …