Gasovod Severni tok, može da se obnovi – Moskva

Proces bi bio dugotrajan i skup, rekao je zamenik ruskog premijera.

Rusija bi možda mogla da popravi gasovode Severni tok 1 i 2, koji su oštećeni ranije ove nedelje, izjavio je u nedelju potpredsednik vlade Aleksandar Novak.

„Postoje tehničke mogućnosti za obnovu infrastrukture, za to je potrebno vreme i odgovarajuća sredstva.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Siguran sam da će se naći odgovarajuće mogućnosti“, rekao je Novak za TV „Rusija 1“.

Međutim, prema zvaničniku, prvi korak bi trebalo da bude utvrđivanje, ko stoji iza incidenta.

„Od, danas polazimo, od toga da je potrebno, pre svega, utvrditi ko je to uradio, a sigurni smo, da su za to bile zainteresovane određene zemlje, koje su ranije iznosile svoje stavove.

I SAD i Ukrajina, kao i Poljska svojevremeno su govorile da ta infrastruktura neće funkcionisati, da će učiniti sve da je osiguraju, tako da je, naravno, potrebno ozbiljno da sve sagledamo“, rekao je Novak.

Pozivajući se, na nemačke bezbednosne službe, list Der Tagesspiegel ranije je objavio da bi oštećene rute mogle trajno da budu van upotrebe, ako se brzo ne poprave, jer slana voda može da izazove koroziju.

Danske vlasti su u ponedeljak prijavile curenje na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2, nakon, što je lokalni operater gasovoda primetio gubitak pritiska, nakon serije podmorskih eksplozija u toj oblasti.

Danska agencija za energetiku izvestila je ranije u nedelju da je pritisak, na Severnom toku 1 stabilan i da je curenje gasa završeno, dok je u subotu saopštila da je i Severni tok 2, prestao da curi gas.

Smatra se da je incident rezultat sabotaže.

Rusija je to, nazvala terorističkim napadom. Iako oni, koji stoje iza toga, još nisu identifikovani – Moskva je okrivila SAD.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Ludilo u Češkoj posle ovog saznanja: “Naša vlada će napasti Rusiju, a Rusija će odgovoriti i poslati nuklearne rakete!”

Češka policija povela je istragu protiv organizatora antivladinih demonstracija široke koalicije desnih i levih ekstremista …