Ekonomista ‘Šok terapije’ prekinut uživo, kada je ponudio teoriju, o sabotaži Severnog toka! – VIDEO

Domaćini Blumberga su se trudili da protivreče Džefriju Saksu, dok je on slagao krivicu za eksplozije gasovoda.

Ekonomista Džefri Saks spekulisao je u ponedeljak da je sabotaža gasovoda Severni tok delo SAD, a možda i Poljske, na žalost Blumberg TV voditelja, koji su brzo pokušali da promene temu.

Sada profesor na Univerzitetu Kolumbija, Saks je postao ozloglašen u Rusiji, po pokretanju reformi „šok terapije“ 1990-ih – ali je poslednjih meseci oštro kritikovao pristup Zapada sukobu u Ukrajini.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Pozvan, u Blumbergovu emisiju „Nadzor“ u ponedeljak, Saks je zamoljen da prokomentariše Rusiju, koju je „tako dobro poznavao“ za vreme predsednika Borisa Jeljcina.

Umesto toga, domaćini su se trudili da ga prekinu nakon, što je rekao da je sukob „na putu eskalacije u nuklearni rat“ i da nije počeo u februaru 2022.

„Većina sveta to, ne vidi na način na koji mi to opisujemo“, rekao je Saks Blumbergovom Tomu Kinu, u kom trenutku je suvoditeljka Liza Abramović pokušala da promeni temu inflacije u Evropi.

EU je u „veoma oštrom ekonomskom padu“, složio se Saks.

„Kontinent je bio „pogođen“ zbog nestašice energije, što je pogoršalo „uništenje gasovoda Severni tok, za šta bih se kladio da je bila akcija SAD – možda SAD i Poljske“, uspeo je da doda pre, nego što ga je Kin prekinuo, tražeći dokaze, te tvrdnje.

„Pa, pre svega, postoje direktni radarski dokazi da su američki helikopteri, vojni helikopteri, koji se inače nalaze u Gdanjsku, kružili iznad ovog područja.

Takođe smo imali pretnje iz SAD, ranije ove godine, da ćemo „na ovaj ili onaj način prekinuti Severni tok.“

Takođe imamo izvanrednu izjavu [američkog] državnog sekretara Entonija Blinkena prošlog petka na konferenciji za štampu; on kaže „ovo je takođe ogromna prilika.“

Izvinite, čudan je način da razgovarate, ako ste zabrinuti zbog, piraterije na međunarodnoj infrastrukturi, od vitalnog značaja“, uzvratio je Saks.

„Znam da je ovo u suprotnosti sa našim narativom, ne smete da kažete ove stvari, na Zapadu ali činjenica je da širom sveta, kada razgovaram sa ljudima, oni misle da su to uradile SAD“, dodao je on.

Abramovič je ponovo pokušao da promeni temu, rekavši da Blumberg, ne može da pruži „protivtežu“ onome, što je govorio.

Neustrašivi, Saks je odgovorio, na sledeće pitanje, opisujući trenutnu situaciju, kao „najopasniji trenutak od kubanske raketne krize“ 1962. godine, kada su SAD započele borbu i sa Rusijom i sa Kinom, bez ikakvih pokušaja da se stvari deeskaliraju.

Trenutno direktor Centra za održivi razvoj na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, Saks je stekao ozloglašenost među Rusima, zbog svojih reformi „šok terapije“ 1991-1993.

Remont celokupne sovjetske ekonomije, na kraju je uništio živote miliona Rusa i predao bogatstvo zemlje nekolicini oligarha.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …