Kijev planira evakuaciju! Amerikanci traže od Zelenskog da se prpremi za razgovore!

Zelenski sa Fon der Lajen o pomoći Ukrajini i sankcijama Iranu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen o makrofinansijskoj pomoći Ukrajini i daljim sankcijama Iranu.

Zelenski je na svom Tviter profilu napisao da je predsedniku Komisije preneo „važnost nastavka inicijative za žito” kako bi se izbegla kriza sa hranom.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Razgovarali smo i o povećanim sankcijama i suprotstavljenim akcijama protiv Irana, koji podržava agresiju“, rekao je Zelenski.

Rusi kažu da su ušli u Bahmut

U Bahmutu na istoku Ukrajine vode se teške borbe između ruskih i ukrajinskih snaga, a lokalni zvaničnici kažu da su ruski vojnici pokušali da napadnu grad iz nekoliko pravaca.

Zamenik gradonačelnika Bahmuta kaže da stanovnici žive u užasnim uslovima, a da ljudi svakodnevno umiru i bivaju povređeni.

Zvaničnik kojeg podržava Moskva: Oštećenje brane nije kritično

Ruska novinska agencija RIA Novosti citirala je lokalnog aktivistu kojeg podržava Moskva koji je rekao da šteta na brani Nova Kahovska “nije kritična”.

“Sve je pod kontrolom. Jedan projektil je pogodio branu, ali nije izazvao kritičnu štetu“, rekao je Ruslan Agajev.

Kijev planira da se evakuiše u slučaju potpunog nestanka struje
Ukrajina planira da evakuiše tri miliona građana Kijeva u slučaju potpunog nestanka struje u prestonici, prenosi Njujork tajms.

Oko 40 odsto energetskog potencijala Ukrajine onesposobljeno je u ruskim napadima na kritičnu energetsku infrastrukturu.

„Gradske vlasti postavljaju oko 1.000 javnih grejnih centara koji mogu da služe i kao bunkeri, dok inženjeri pokušavaju da poprave oštećene elektrane bez neophodnih rezervnih delova“, rekao je Roman Tkačuk, direktor bezbednosti Kijeva.

Ukrajinska nacionalna energetska kompanija saopštila je da će nastaviti nestanke struje u sedam regiona kako bi pokušala da spreči potpuni kolaps mreže.

„Ako nema struje, neće biti ni vode ni kanalizacije. Zato Vlada i gradska uprava preduzimaju sve moguće mjere da zaštite naš elektroenergetski sistem“, naglašava Tkačuk.

On navodi da ako Rusija nastavi sa takvim napadima, Ukrajina može izgubiti ceo elektroenergetski sistem i ističe da će u slučaju kolapsa javnost biti na vreme obaveštena kako bi mogla da napusti Kijev.

Tkačuk kaže da je situacija za sada pod kontrolom, ali upozorava da bi mogla da se promeni svakog trenutka, prenosi Njujork tajms.

Ruski mediji: Ukrajinci raketama oštetili branu u Novoj Kahovki

Ruske snage tvrde da su Ukrajinci raketama oštetili okupiranu branu u Novoj Kahovki, pišu ruske agencije.

Agencija TASS prenosi saopštenje službi za vanredne situacije da je brana pogođena i oštećena projektilom HIMARS. Zvaničnik je rekao da je to bio “pokušaj da se stvore uslovi za humanitarnu katastrofu” probijanjem brane, prenosi Rojters.

Rojters nije bio u mogućnosti da nezavisno proveri taj izveštaj.

Velika brana Nova Kahovska blokira Dnjepar uzvodno od Hersona, grada na koji su ukrajinske snage napredovale poslednjih nekoliko nedelja, što ga čini od ključnog strateškog značaja.

Zelenski: Sukobi se vode na frontu dugom 1.000 kilometara

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da su u ratu protiv Rusije nastavljeni sukobi na liniji fronta dugoj najmanje 1.000 kilometara, a da se najintenzivniji sukobi vode u Donjeckoj oblasti.

„Znamo šta neprijatelj sprema. Odgovorićemo i nastaviti da oslobađamo našu teritoriju“, poručio je Zelenski preko Telegrama.

Ističući da ruske snage nastavljaju da napadaju raketama i bespilotnim letjelicama (UAV), Zelenski je napomenuo da ukrajinske snage uništavaju sve više projektila i bespilotnih letjelica, prenosi Anadolija.

„Moramo da obezbedimo punu zaštitu vazdušnog prostora Ukrajine i nastavićemo da činimo sve što je moguće za to“, rekao je Zelenski i dodao da očekuju dobre vesti u vezi sa uvođenjem sistema protivvazdušne i protivraketne odbrane u zemlji.

U Nikolajevu mesecima vlada nestašica vode za piće

U gradu Nikolajevu, na jugu Ukrajine, civili svakodnevno čekaju u redovima za vodu za piće.

Nestašica vode za piće u crnomorskom regionu Ukrajine traje skoro šest meseci, prenosi Anadolija.

Oni koji ne mogu da napuste Nikolajev, jedan od važnih ukrajinskih lučkih gradova na Crnom moru, koji je pod ruskim bombardovanjem, pokušavaju da prežive u kućama u kojima nema vode za piće.

 

Glavna vodovodna mreža Nikolajeva, koja je od prvih dana rata bila meta intenzivnih raketnih napada, nalazi se u Hersonskoj oblasti.

Kličko upozorava na mogući nestanak struje i vode u Kijevu

Kijev se suočava sa mogućim nestankom struje i prekidima u vodovodnim i toplovodnim mrežama izazvanim ruskim udarima, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko ukrajinskoj državnoj televiziji.

Stanovnici prestonice bi trebalo da se opskrbe i razmotre privremeno iseljavanje, rekao je Kličko.

On je to opisao kao najgori mogući scenario, prenosi dpa.

„Činimo sve što možemo da osiguramo da stvari ne dođu do ovoga“, rekao je on.

„Ali želimo da budemo otvoreni. Naši neprijatelji čine sve da ovaj grad ostane bez grejanja, bez struje i bez vodovoda – ukratko, da svi poginemo”.

On je procenio da u gradu ima oko tri miliona ljudi, uključujući 350.000 interno raseljenih lica.

Kijev pokušava da stabilizuje svoju elektroenergetsku mrežu povremenim nestankom struje koji ostavlja delove grada u mraku po nekoliko sati i postavlja 1.000 manjih toplana u slučaju da grejna mreža nestane.

Kličko, poznat kao bivši svetski šampion u boksu, optužio je ruskog predsednika Vladimira Putina da želi da uništi Ukrajinu kao naciju.

„Nama Ukrajincima Putin nije potreban. Njemu je potreban region, potrebna mu je Ukrajina bez nas“.

Rusija je 24. februara započela invaziju na susednu Ukrajinu i od tada je četiri regiona na jugu i istoku proglasila delom ruske teritorije.

Jedna osoba je poginula u raketnim napadima na Zaporožje

Najmanje jedna osoba je poginula u raketnim napadima na jugoistočnu ukrajinsku oblast Zaporožje rano u nedelju, rekao je zvaničnik.

„Neprijatelj je noću dva puta raketirao regionalni centar. Jedna od raketa pogodila je teren privatne kompanije. Jedna osoba je poginula“, saopštio je zamenik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Kiril Timošenko na Telegramu, prenosi Anadolija.

On je naveo da je eksplozija izazvala požar na površini od 800 kvadratnih metara.

Timošenkova je napisala da je još jedna raketa pala na privatni posed i da niko nije povređen.

„Neprijatelj nastavlja da nas teroriše udarajući po civilnim objektima“, rekla je Timošenkova.

Ranije su lokalni zvaničnici najavili upozorenja o potencijalnim napadima u regionu.

„Pažnja! Neprijatelj nastavlja svoj noćni teror. Izvršen je raketni napad na regionalni centar. Budite oprezni“, napisao je gubernator Zaporožja Oleksandar Staruh u Telegramu.

Ruske snage pokrenule su novu seriju vazdušnih udara na Kijev i druge ukrajinske gradove poslednjih nedelja.

Zelenski: Prošle nedelje izvezeno više od 800.000 tona žitarica

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da je prošle nedelje iz ukrajinskih luka napustilo 28 brodova sa više od 800.000 tona žita.

U video poruci objavljenoj na društvenoj mreži Telegram, Zelenski je naveo da su ovi brodovi isplovili iz luka Odesa, Černomorsk i Južni i da prevoze hranu u Egipat, Libiju, Maroko, Alžir, Oman, Tursku, Kinu i Etiopiju.

Rusija je prošle nedelje prvi put objavila da suspenduje učešće u sporazumu o izvozu žita iz ukrajinskih crnomorskih luka zbog, kako je rekla, „ukrajinskih napada na Crnomorske flote“, ali je kasnije najavila da će produžiti učešće do isteka sporazuma. 19. novembar.

Rusija, Ukrajina, Turska i Ujedinjene nacije potpisale su 22. jula u Istanbulu 120-dnevni sporazum o obnavljanju izvoza crnomorskog žita. Izvoz je obustavljen nakon što je u februaru počela ruska invazija na Ukrajinu.

VP: SAD privatno traže od Ukrajine da pokaže Rusiji otvorenost za pregovore

Bajdenova administracija privatno podstiče ukrajinske lidere da signaliziraju otvorenost za pregovore sa Rusijom i odustanu od svog javnog odbijanja da učestvuju u mirovnim pregovorima osim ako Putin ne bude uklonjen sa vlasti, piše Vašington post.

List je citirao neimenovane informisane ljude koji su rekli da zahtev američkih zvaničnika nije imao za cilj da gurne Ukrajinu za pregovarački sto, već kao proračunat pokušaj da se osigura da Kijev zadrži podršku drugih zemalja koje su oprezne da podstaknu rat u godinama koje dolaze , prenosi Rojters.

Rečeno je da su diskusije ilustrovale složenost stava Bajdenove administracije o Ukrajini, pri čemu su se američki zvaničnici javno obavezali da će podržati Kijev ogromnim količinama pomoći „koliko god bude potrebno“ dok se nadaju rešenju osmomesečnog sukoba koji je uzela težak danak po svetsku ekonomiju i podstakla strah od nuklearnog rata.

List navodi da američki zvaničnici dele procenu ukrajinskih kolega da Putin za sada ne misli ozbiljno na pregovore, ali su priznali da je zabrana pregovora ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog izazvala zabrinutost u delovima Evrope, Afrike i Latinske Amerike, gde su posledice rata za troškove hrane se najoštrije osećaju.i goriva.

„Umor od Ukrajine je stvarna stvar za neke od naših partnera“, citira Post neimenovanog američkog zvaničnika.

Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće i Stejt department nisu odmah odgovorili na zahteve za komentarisanjem članka.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je tokom posete Kijevu u petak da će podrška Vašingtona Ukrajini ostati „nepokolebljiva“ posle izbora za Kongres na sredini mandata sledećeg utorka.

 

Borba.Info/Al Jazeera

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …