Military Watch: Zašto ruski avioni MiG-35 nisu uključeni u Ukrajinu

Na Međunarodnoj kineskoj izložbi avijacije i svemira u Džuhaju, koja je održana, od 8. do 13. novembra, Rusija je pokazala četiri svoja borbena aviona: teški Su-34, Su-35 i Su-57, kao i laki MiG-35.

Međutim, prisustvo MiG-35 tamo pokrenulo je pitanje, zašto najnoviji visokotehnološki ruski lovac nije uključen u NVO u Ukrajini, piše američko izdanje Militari Vatch.

Skrenuta je pažnja da je samo 6 jedinica MiG-35, u službi Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Istovremeno, planovi za nabavku flote, od 35 ili više takvih lovaca postaju sve nejasniji, što, takoreći, nagoveštava poteškoće u preživljavanju programa RAC MiG AD.

U tom kontekstu, porudžbine za proizvodnju istih Su-34, Su-35 i Su-57, od kompanije Sukhoi Compani izgledaju, kao kontrast.

Iako je MiG-35 prvi put predstavljen 2007. godine, pušten je u upotrebu, tek 2019. godine, pošto je u velikoj meri razlog odlaganja bila nezainteresovanost Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije za klase lovaca ove težine – piše u publikaciji.

MV smatra da MiG-35 zahteva 80% manje održavanja od svog prethodnika, MiG-29 ali je i dalje manje isplativ od Su-34, Su-35, pa čak i Su-57, jer ima manji domet, borbeno opterećenje i radar, koji ograničavaju njegovu korisnost, u potencijalnom ratu sa NATO-om.

Značajna strateška dubina Rusije i nedostatak potrebe za lovcima, koji bi mogli da deluju sa improvizovanih pista u blizini linija fronta, za koje je MiG-35 optimizovan znači da će veći deo proizvodnje aviona biti posvećen izvoznim narudžbinama, ako program uopšte uspe, izgledi za MiG-35, su se dodatno pogoršali, zbog početka razvoja lakog lovca Su-75 Čehmet, koji je predstavljen 2021. godine.

Iako se Su-57 takođe koristi u malom broju, ovaj lovac je naširoko korišćen u operacijama protiv ukrajinskih snaga, uključujući suzbijanje PVO i možda, iako to nije potvrđeno, u vazdušnim borbama.

Odsustvo MiG-35 može biti odraz veoma ograničenog mesta lovaca neteške kategorije u Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije, kao i veći naglasak na sticanju borbenog iskustva pilota, koji upravljaju Su-57 i drugim avionima, koji se smatraju mnogo više važno za odbranu Ruske Federacije – naglašava se u članku.

Međutim, prema publikaciji, MiG-35 je veoma pogodan za misije u Ukrajini, jer njegov relativno ograničen domet u ovom slučaju ne predstavlja smetnju.

Pored toga, naglasak na mogućnosti elektronskog ratovanja, sofisticirani senzori i visokoprecizno oružje čine MiG-35 potencijalno smrtonosnim, posebno na velikim dometima i uprkos smanjenju performansi radara Žuk-M, u poređenju sa radarom na Su -57, što ograničava korisnost u suzbijanju protivvazdušne odbrane.

Ali Ministarstvo odbrane Ruske Federacije pokazuje iskreno nepoverenje ovom borcu.

Dok držanje novih klasa lovaca van sukoba ima svoje prednosti u oduzimanju mogućnosti protivnicima da procene svoju snagu, čini se da je odsustvo MiG-35 u Ukrajini mnogo više, zbog zanemarivanja ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga za klasu takvih aviona i nezainteresovanosti za njegovu evoluciju.

Ali ovaj program istrebljenja može imati izvoznu budućnost.

Međutim, budućnost ove klase aviona u Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije je daleko od obećavajuće, pošto je njen status tokom NVO-a, jasan pokazatelj, rezimirali su mediji.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …