Bajden potvrdio: “Nećemo slati vojnike u Ukrajinu, samo dolare!”

Sjedinjene Američke Države ne nameravaju da šalju svoje trupe u Ukrajinu, već će se ograničiti na materijalnu podršku, izjavio je predsednik SAD Džozef Bajden.

“Da li šaljemo trupe u Ukrajinu? Ne, šaljemo (vojnu) opremu, kao i ranije.

Vredne milijarde dolara”, rekao je Bajden novinarima u svetlu izveštaja o planovima Vašingtona da poveća brojno prisustvo američkih vojnih snaga u zemlji.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ranije je televizija “En-Bi-Si“ javila, pozivajući se na tri neimenovana američka zvaničnika, da SAD žele da povećaju broj svojih vojnika u Ukrajini, kako bi se povećala kontrola nad isporukama oružja i pomoglo u upotrebi značajnih sistema.

Kako se navodi, “nekoliko desetina“ američkih vojnika trenutno se nalazi u Ukrajini, uključujući „veoma malu“ grupu, koja proverava da li zapadno „oružje stiže do onih, kojima je namenjeno“.

“Ministar odbrane (SAD Lojd) Ostin i drugi vojni rukovodioci žele da prošire misiju kontrole i obezbede prisustvo specijalista u zemlji, koji bi pomagali Ukrajini da primenjuje ključne sisteme naoružanja, uključujući protivvazdušnu odbranu i sredstva za borbu protiv bespilotnih letelica”, navodi televizija.

“En-Bi-Si“ tvrdi da plan, o kojem se raspravlja uključuje dodatno slanje „malog broja“ američkih vojnika u Ukrajinu.

Rusija je ranije uputila notu zemljama NATO-a, zbog isporuka naoružanja Ukrajini.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov istakao je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Sprema se haos! Više niko nije bezbedan!

Na međunarodnu bezbednost utiču i stari i novonastali sukobi, od kojih nijedna zemlja ne može …