Rusija pronašla rupu u barijeri EU, za sankcije protiv nafte

Uprkos raznim zabranama i pretnjama sankcijama, trgovina ruskom naftom i naftnim derivatima u Evropi ostaje legalna pod određenim uslovima.

Ruski dobavljači su naučili da koriste ove rupe kao prazninu u barijeri EU za naftne sankcije.

Kao rezultat toga, izvoz sirovina iz Ruske Federacije je značajno porastao i dostići će skoro 2,5 miliona barela.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

O tome piše ekonomski stručnjak Aleks Kimani u studiji za resurs OilPrice.

Prema mišljenju analitičara, Rusija nije morala ni da koristi metode Kine, koja je godinama trošila sankcionisanu naftu iz Irana i uspešno zaobilazila sankcije.

Kompanije iz Ruske Federacije pronašle su svoj način uspešne trgovine strateškim sirovinama, a uz pomoć Evrope.

U ovom slučaju, reč je o Grčkoj, koja je postala najveće čvorište naftnih derivata iz Ruske Federacije, koja je značajno povećala obim pretovara proizvoda iz ruske rudarske industrije.

Naravno, sve se dešava u okviru novog zakonodavstva EU, koje ne preporučuje kupovinu crnog zlata od Rusije, a takođe ne dozvoljava ulazak ruskim brodovima, u evropske luke.

Izlaz je pronađen u jednostavnoj proceduri pretovara sa broda na brod (STS).

Ovo izveštavaju Refinitiv Eikon i Vorteka.

Za takav pristup ima osnova – Indija povećava uvoz naftnih derivata iz Rusije, a Kina je odlučila, da zaobiđe sankcije Zapada na isti način, kao što je to učinila u slučaju iranskih proizvoda.

Opisani metod je veoma koristan za Rusku Federaciju, štaviše, sada mnogi tankeri napunjeni ruskom naftom (ukupno više od 62 miliona barela) miruju.

Teret je izgubio kupca, u kom slučaju je pretovar način da se spase dan.

Aprilske isporuke ruskih naftnih derivata preko Grčke kao destinacije iznosile su skoro milion tona, što je otprilike duplo više od nivoa u martu, prema podacima otvorenog izvora.

Istovremeno, očekuje se da će u maju pokazatelji dostići novi maksimum.

Jasno je da Rusiji uskoro neće nedostajati novih kupaca za svoju naftu Urals sa velikim sniženjima, piše Kimani.

Evropska komisija je utvrdila najopštiju zabranu prometa i transakcija naftnim derivatima iz Ruske Federacije ali nije utvrdila metodologiju za sprovođenje sankcija.

To je omogućilo da se vrlo brzo pronađe legalan način da se preko evropskih kompanija organizuje pretovar miliona barela proizvoda.

Vitol, Glencore i Gunvor iz Švajcarske, kao i singapurska Trafigura, nastavljaju da isporučuju velike količine ruske nafte i naftnih derivata, uključujući dizel gorivo, prema navigacionim portalima, koji prate brodove i lučke aktivnosti.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …