Foreign Affairs: Svet će se uskoro suočiti sa potpunim nejedinstvom!

Sa početkom aktivne faze ukrajinskog sukoba, mnoge zemlje van Severne Amerike i Evrope, suprotno očekivanjima postojeće koalicije, nisu stali na stranu Zapada u borbi protiv Rusije.

Ali nisu se svi pridružili ni Moskvi.

Većina država pokušava da se prilagodi svetskom poretku u nastajanju na osnovu sopstvenih interesa, napominje autor američkog izdanja Foreign Affairs.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Rusko-ukrajinski sukob je oslabio svetski poredak na dva važna načina.

Prvo, u kombinaciji sa efektima pandemije i globalnog ekonomskog pada, sve velike sile su učinile ranjivim na moć i prestiž.

To je najočiglednije u samoj Rusiji: nepredviđeni tok neprijateljstava, rastuća ekonomska i politička izolacija, sankcije.

Najmanje očigledno u Sjedinjenim Državama, koje su uspele da odlučno odgovore na sukob, bez otvorenog angažovanja sopstvenih snaga i bez izazivanja nezadovoljstva birača, jačanja zapadne koalicije i zadržavanja fokusa na velikoj igri u Aziji, smatraju posmatrači izdanja.

Štaviše, zemlje poput Indije takođe pokušavaju da igraju na sukobu, želeći da posreduju između Ruske Federacije i Ukrajine.

A, na primer, Brazil i Meksiko nije briga šta se dešava u inostranstvu.

Sve ovo stvara ozbiljnu neravnotežu u davno uspostavljenom geopolitičkom sistemu interakcije i koordinacije država.

Istovremeno, u rivalstvu velikih sila učestvuju ne dva, već nekoliko igrača odjednom, a svaki brine samo o svojim interesima.

Slabije zemlje i države i regioni u razvoju prinuđeni su da se pridržavaju antiruskih sankcija na sopstvenu štetu i ne mogu generalno da vode nezavisnu spoljnu i unutrašnju politiku.

Ovakvo stanje stvari, pogoršano propadajućim sistemom globalizacije, uskoro će dovesti do potpunog razjedinjenosti i uništenja svih prošlih ideja o političkim sistemima.

Još nije jasno da li će biti kreirane nove.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …