Mediji: Uhapšena osoba koja je inspirisala dečaka za masakr u školi!

Uhapšena je osoba koja je, kako se sumnja, inspirisala dečaka (13) da počini masakr u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, piše “Kurir”.

On je u nezapamćenom masakru ubio devetoro ljudi, od kojih su osmoro deca.

Grujičić: Deca moraju da nastave sa životom

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je danas da deca koja su prisustvovala tragediji u školi “Vladislav Ribnikar” moraju da nastave da žive i izbore se sa stresom kojem su bili izloženi ovih dana.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Nastavnici su tu za njih, ovde je trenutno jedna ekipa dečijih psihijatara i psihologa koji su spremni da pruže pomoć i ja toplo savetujem roditeljima i deci da dođu da popričaju sa njima.

To su ljudi koji su stručni, koji znaju kakav savet treba da daju u ovakvim situacijima”, izjavila je Grujičić, u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, gde se upisala u knjigu žalosti.

Grujičić je navela da je Ministarstvo zdravlja, kao i Ministarstvo prosvete u poslednjih dva meseca već radilo na planiranju i organizovanju mobilnih ekipa koje bi išle po školama i razgovarale sa decom po pitanju zavisnosti.

“Otprilike poslednja dva meseca radimo na tome da se ide u škole i da se razgovara sa decom i po pitanju igrica i po pitanju zavisnosti i od lekova i od kocke i po pitanju određenih psihičkih problema koja deca imaju”, rekla je ministarka.

Ona je apelovala na građane da se drže struke i da potraže savet od psihologa i psihijatra ukoliko imaju problem.

“Kada kažem psihijatri mogu da daju savet, verujte mi u 90 odsto slučajeva ne treba vam nikakav lek, samo razgovor sa nekim ko je dovoljno od vas udaljen da može objektivno da vam kaže gde da tražite problem ili da traži problem sa vama”, objasnila je Grujičić.

Na pitanje da li će mobilne ekipe za pomoć biti organizovane i za ljude koji su prisustvovali tragediji u okolini Mladenovca, Grujičić je organizovana da se radi na tome da se radi na organizaciji ekipa koje bi pružile potrebnu pomoć.

“I tamo će se organizovati mobilna ekipa, evo sada upravo radimo na tome. Verovatno ćemo organizovati i zamoliti i neuropsihijatre iz Niša, iz Kragujevca i iz Vojvodine da se priključe ovim mobilnim timovima”, navela je ministarka.

Grujičić je rekla da će se od ponedeljka organizovati grupe za one koji osećaju potrebu da razgovaraju.

“Onaj ko oseća potrebu da porazgovara od ponedeljka će se ponovo angažovati grupe u Institutu za mentalno zdravlje na klinici za psihijatriju, na Klinici za dečju psihijatriju, sve psihijatrijske ustanove u gradu i Gradska bolnica i “Doktor Dragiša Mišović” znaće da daju pravi savet”, zaključila je Grujičić.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …