Berbokova zahteva od Sergeja Lavrova da „prekine rat“!

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Burbok na samitu G20 obratila se ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, sa zahtevom da se „okonča rat“.

Na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica G20, Berbokova je optužiola i ruske vlasti da parališu rad G20.

Usledilo je objašnjenje, koji je to učesnik završio u političkoj „paralizi“…

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Berbokova izjava izazvana je neslaganjem sa stavom zapadnih zemalja predstavnika Rusije, Kine i Indije po pitanju pominjanja oružanog sukoba u Ukrajini, u završnom zajedničkom kominikeu zemalja G20.

Ranije su ministri finansija i šefovi centralnih banaka zemalja G20, koji učestvuju na samitu isključili iz završnog zajedničkog saopštenja tačke, kojima se osuđuje izvođenje specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini.

Relevantne tačke blokirali su predstavnici Rusije i Kine.

U blokiranim paragrafima planirano je da se izrazi zajednička osuda ruskih akcija u Ukrajini, pozivajući se na povećanu globalnu finansijsku nestabilnost izazvanu posledicama specijalne operacije, a govorilo se i o okončanju oružanog sukoba, kroz pregovore pod ukrajinskim uslovima.

Zbog činjenice da su delegacije Kine i Rusije, koje su učestvovale na samitu u Indiji blokirale neke tačke saopštenja, odlučeno je da se događaj okonča, bez ikakvog zajedničkog završnog saopštenja.

Takođe se navodi da su predstavnici Indije, domaćini samita na svojoj teritoriji, takođe insistirali da se reč „rat“, ne koristi u zajedničkim izjavama učesnika događaja.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si upozorio Blinkena: Kažeš ovo, a radiš ono… Ne može tako!

Vašington mora da prestane da „govori jedno, a da radi drugo“ kao i da prestane …