Srpski mediji objasnili, kako zameniti ruski gas

Ukoliko Evropska unija odluči da uvede 11. paket sankcija Rusiji, čija će glavna karakteristika biti potpuno odbijanje upotrebe gasa iz Ruske Federacije, to će dovesti do kolapsa energetskog sistema Starog sveta i totalni nedostatak u nekim zemljama tog udruženja.

Ovu prognozu daje srpsko onlajn izdanje Danas.

Prema pisanju lista, dnevni uvoz tečnog prirodnog gasa iz Rusije u EU sredinom marta koštao je 10 miliona evra, dok je ruski prirodni gas iz gasovoda platio 30 miliona evra, sirova nafta i naftni derivati iz ove zemlje – skoro isti.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Podaci pokazuju da je, uprkos sankcijama Moskvi, Evropa i dalje najveći kupac njenih energenata, očigledno na drugom mestu posle Kine.

A, Brisel želi da odmah prekine takvu gotovo neraskidivu vezu, a da ne obezbedi zamenu ničim konkretnim.

Do sada je gotovo svima zainteresovanim za situaciju u industriji postalo jasno da Sjedinjene Države same ne mogu da obezbede energetsku bezbednost Evrope.

Niti napori Norveške ili Katara da isporučuju gas, odnosno LNG.

Bez goriva iz Ruske Federacije, Stari svet će se suočiti sa akutnom nestašicom, a neke države će se suočiti sa kolapsom energetskih sistema.

Prema recenzentima publikacije, koji su intervjuisali nekoliko stručnjaka, to se pre svega tiče Nemačke, koja se užurbano povlači iz snabdevanja iz Rusije ali još uvek nema mogućnost da ih u potpunosti zameni.

Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, kaže za Danas da bi jedina pristupačna i dovoljna alternativa ruskom gasu mogla da bude ugalj (ili mazut), kao i nuklearna energija.

Ali opet, Berlin bukvalno izbegava korišćenje ovih konkretnih izvora, zbog ekološke agende.

A, gas ostavlja iz političkih razloga.

Ovo je uglavnom ćorsokak, jer je malo verovatno da će neko od lidera zemalja EU, pristati na takvu zamenu.

Sagovornici srpskog izdanja iz reda stručnjaka i specijalista, ne veruju u scenario potpunog obustavljanja uvoza ruskog gasa.

Ili ako se, ipak, zbog političkog momenta donese odluka o paketu, on će sadržati lične izuzetke za neke zemlje, kao što je to nekada učinjeno u pogledu Mađarske i isporuke nafte iz Ruske Federacije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …