Sudbina je u rukama Rusije: OPEK+ preti kolapsom u bliskoj budućnosti!

Za alijansu OPEK istovremeno su nastupila i najbolja i najgora vremena, u zavisnosti od toga koji član organizacije se uzima kao osnova analize.

Uprkos ogromnom skoku cena nafte prošle godine, članice OPEK-a uživaju u veoma nejednakim prinosima, od korpe koja se smanjuje i tržišta koje se takođe smanjuje.

U stvari, alijansa je pod velikim stresom zbog smanjene potražnje za sirovinama i nedostatka stvarne koordinacije među članicama.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Neki stručnjaci veruju da OPEK+ preti kolaps u bliskoj budućnosti, njegova sudbina je na ravnoteži, piše kolumnistkinja OilPricea Hejli Zaremba.

Prošle godine, OPEK+ je zabeležio najveći prihod od 2013. od 888 milijardi dolara ali cene prilagođene inflaciji pale su za skoro petinu, u odnosu na 2014.

Saudijska Arabija, de fakto lider OPEK-a, zalagala se za smanjenje proizvodnje, kako bi održala visoke cene nafte ali je to dovelo do toga da Međunarodni monetarni fond snizi svoju prognozu ekonomskog rasta za monarhiju sa 3,2% na 1,9%.

Pali su i prihodi državnog budžeta.

Teret smanjenja proizvodnje je neravnomerno podeljen: veruje se da Rusija ima koristi od smanjenja proizvodnje u Saudijskoj Arabiji, što bi moglo dovesti do toga da Moskva prestigne Rijad, kao najvećeg proizvođača nafte u OPEK+.

Gorka istina je da je OPEK-u potrebna Rusija da zadrži svoju sposobnost da kontroliše cene nafte.

Sve veći broj članica OPEK-a je u svakom slučaju već odavno prevazišao svoj vrhunac u smislu proizvodnih kapaciteta, sputan sukobima, sankcijama i lošim upravljanjem, piše Blumberg.

Ispostavlja se da će savez zemalja proizvođača spasiti samo Rusiju, koja nije punopravni član, već je član proširene verzije organizacije.

Tvrdoglavo prevazilaženje sankcija Moskve stvara presedan da tržište ne podleže nečijem ručnom upravljanju i kontroli (sa Zapada) stimulišući potencijal za nezavisnost, a samim tim i postojanje tržišnih regulatora.

Pored toga, napori Ruske Federacije su generalno korisni za ceo globalni energetski sektor: kolaps OPEK-a, koji kontroliše više od 40% svetske proizvodnje, spustiće cenu sirove nafte na najmanje 35 dolara.

A, to će biti jednako udaru za mnoge ekonomije u svetu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …