Modi upozorava na indijsku “zavisnost”

Indijska odbrambena industrija mora da postigne „samopouzdanje“, upozorava premijer.

Indija nastoji da izgradi potpuno novi „odbrambeni ekosistem“, kako bi drastično smanjila svoju zavisnost od inostranih zaliha oružja i na kraju postala veliki izvoznik modernog oružja, rekao je premijer Narendra Modi na forumu za vojne inovacije u ponedeljak.

„Razvili smo naviku da budemo u inostranstvu čak i za najjednostavnije zavisne proizvode.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Poput narkomana, bili smo zavisni od proizvoda uvezenih iz inostranstva“, rekao je Modi, a citirala novinska agencija ANI.

Obraćajući se na seminaru, koji su organizovali Organizacija za pomorske inovacije i indigenizaciju (NIIO) i Društvo indijskih proizvođača odbrane (SIDM), Modi je rekao da je njegova vlada krenula u „misiju“ da „promeni ovaj način razmišljanja“ još 2014. godine i od tada ne samo povećao indijski budžet za odbranu ali se pobrinuo da se njegov značajan deo preusmeri na „razvoj ekosistema za proizvodnju odbrane u samoj zemlji“.

„Danas se veliki deo budžeta, namenjen za kupovinu odbrambene opreme troši na nabavku od indijskih kompanija“, rekao je on.

„U poslednjih četiri-pet godina, naš uvoz odbrane je opao za oko 21%.

Danas se brzo krećemo od najvećeg uvoznika odbrane, ka velikom izvozniku.”

Dok je hvalio indijsku mornaricu za kontinuirano povećanje samopouzdanja, Modi je rekao da bi „cilj trebalo da bude podizanje odbrane Indije na neviđene visine do trenutka, kada proslavimo 100 godina nezavisnosti“.

„Dok se Indija etablira na globalnoj sceni, postoje stalni napadi kroz dezinformacije, dezinformacije i lažni publicitet“, dodao je on, napominjući da „nacionalna odbrana više nije ograničena na granice, već je mnogo šira“.

Uprkos politici Nju Delhija da smanji svoju zavisnost od inostranog snabdevanja razvojem domaćeg odbrambenog sektora i diversifikacijom uvoza oružja, Moskva ostaje njen ključni partner, ispunjavajući skoro polovinu potreba u poslednjih pet godina.

Rusija je dugo bila glavni dobavljač oružja Indiji, posebno složenijih sistema naoružanja, uključujući borbene avione i jurišne podmornice.

Najmanje od 2000-ih, bio je najveći prodavac oružja u Nju Delhiju, sa izuzetkom prošle godine, kada je Francuska preuzela vođstvo.

SAD, Izrael i Velika Britanija su takođe među glavnim dobavljačima.

Ranije ove godine, američka vlada je navodno pokušala da pridobije Indiju da uspori saradnju u oblasti odbrane sa Rusijom nudeći Nju Delhiju paket vojne pomoći, koji bi mogao da vredi čak 500 miliona dolara, navodi Blumberg.

Vašington je takođe odbio da uvede sankcije Indiji zbog kupovine naprednih ruskih sistema protivvazdušne odbrane S-400.

Ovo je u suprotnosti sa njegovim tretmanom prema Kini, pa čak i prema saveznici NATO-a Turskoj, koje su bile pogođene sankcijama, zbog kupovine istog oružja.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …