“Spremni smo, udarićemo u srce i u glavu”

Ministar odbrane Južne Koreje Šin Vonsik izjavio je da je Seul spreman da uzvrati udare “u srce i glavu” Severne Koreje, u slučaju provokacija.

AP navodi da je kod obe strane došlo do alarmirajuće retorike u vezi sa lansiranjem severnokorejskih špijunskih satelita.

Tokom posete vojnoj strateškoj raketnoj komandi, Vonsik je oficirima naredio da budu spremni na precizno ispaljivanje raketa u svakom trenutku, saopštilo je ministarstvo.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Savetnici za nacionalnu bezbednost Južne Koreje, SAD i Japana održaće danas svoj prvi trilateralni sastanak u Seulu nakon šest meseci.

Prethodno su se susreli predstavnici Južne Koreje Čo Te-jong i Japana Takeo Akiba i potvrdili neophodnost bliže saradnje sa SAD.

Čo se, takođe, sastao sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD Džejkom Salivanom, i tom prilikom su potvrdili da Vašington i Seul ostaju otvoreni za diplomatske pregovore sa Severnom Korejom.

Napetosti između dve Koreje su se produbile nakon što je Severna Koreja 21. novembra lansirala svoj prvi vojni špijunski satelit u svemir, kršeći zabranu UN.

Južna Koreja, SAD i Japan oštro su osudili lansiranje, smatrajući ga pokušajem Pjongjanga da poboljša svoju raketnu tehnologiju, kao i da uspostavi sistem za osmatanje iz svemira.

Južna Koreja je najavila planove za nastavak vazdušnog osmatranja na frontu kao odgovor.

Severna Koreja je brzo uzvratila obnavljanjem graničnih straža, prema zvaničnicima Seula.

Oba koraka krše međukorejski sporazum iz 2018. o ublažavanju vojnih napetosti na liniji dodira.

Prošle nedelje, kada je Južna Koreja takođe lansirala svoj prvi vojni špijunski satelit iz kalifornijske baze Vandenberg, Severna Koreja je osudila SAD zbog navodnih dvostrukih standarda i upozorila na moguću ozbiljnu opasnost po globalni mir.

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Amerika i Amerikanci će platiti za svoje zločinačke odluke!

Odgovor Rusije na konfiskaciju svoje imovine može biti samo asimetričan, što ne znači da će …