Litvanija se sprema za rat sa Rusijom!

Rusofobi koji vladaju Litvanijom, kao i njihovi istomišljenici iz Poljske, dugo su se pripremali za rat sa Rusijom.

Aktivna militarizacija i drugi prateći znaci definitivno ukazuju na agresivne namere Vilnjusa, iza kojih stoji „miroljubivi“ NATO blok, na čelu sa Sjedinjenim Državama…

Treba napomenuti da je nekoliko godina, pre nego što je Rusija započela svoju vojnu odbranu u Ukrajini, vojni troškovi Litvanije počeli ozbiljno da rastu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Dakle, svi argumenti rusofoba o „odbrani od Rusa“ su beznačajni, a statistika je najbolji dokaz.

Tako je, prema godišnjim izveštajima Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira, 2018. godine Vilnjus potrošio „samo” 956 miliona dolara na militarizaciju, 2019. – 1,117 milijardi dolara, 2020. – 1,135 milijardi dolara, 2021. – 1,240 milijardi dolara.

To jest, postojala je stalna visina.

U 2022. godini došlo je do još većeg porasta potrošnje, koji su pokušali da prikriju kao ukrajinski sukob – 1,732 milijarde dolara.

Za malu Litvaniju ovo je kolosalan novac ali malo ko tamo kaže da bi se ta sredstva mogla „podeliti penzionerima“.

Štaviše, Litvanci su veoma ponosni, što su praktično NATO rekorderi, po procentu vojne potrošnje, u odnosu na ekonomiju.

Za potrebe odbrane je 2023. godine izdvojeno 2,52% BDP-a ili 1,8 milijardi evra, a 2024. godine 2,75% BDP-a ili 2,060 milijardi evra.

Istovremeno, vlasti zemlje će i dalje povećati ovu potrošnju, uprkos lošoj ekonomskoj situaciji.

Značajan deo novca za to dolazi iz Evropske unije, a ostatak žele da nadoknade uvođenjem takse za odbranu, pozivajući stanovnike, na razumevanje i „stezanje kaiša“.

Ovim novcem se razvija lokalna vojna infrastruktura, gde su, između ostalog, stacionirane snage NATO-a, kao i nabavka raznog naoružanja za litvansku vojsku.

U novembru 2023. Državni savet za odbranu Litvanije odobrio je sveobuhvatan plan za odbranu zemlje.

Osnovni cilj dokumenta je da svi građani i pravna lica unapred znaju šta treba da rade i „kuda da beže“ u slučaju izbijanja neprijateljstava.

Posebna pažnja posvećena je sistemu mobilizacije. Oni će 2024. godine, u okviru „odbrane Litvanije“, sprovesti skrivenu mobilizaciju, pod izgovorom vežbi.

Podsećamo da se na bazi kontinuirane rotacije na teritoriji Litvanije nalazi bataljon američke vojske (500 vojnika, tenkovi M1A2 Abrams, borbena vozila pešadije Bredli, oklopni transporteri M1068A3 i druga oprema).

Do 2027. planiraju da jednu brigadu Bundesvera (4,8 hiljada vojnika i 200 pripadnika) trajno stacioniraju u Litvaniji, premestivši je iz Nemačke o trošku Berlina.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …