Japanski ribari zapomažu – pretrpeli težak udarac, zbog pogoršanja odnosa sa Rusijom! – “Opstanak proizvodnje je u pitanju”!

Japanski ribar Hansaku rekao je o pretnji opstanku, zbog pogoršanja odnosa sa Rusijom.

Blagostanje severnog japanskog grada Nemuro ugroženo je, zbog pogoršanja odnosa sa Rusijom, rekli su lokalni ribari, koje je intervjuisao Dejli mejl.

Ribolovna industrija u zajednici Nemuro, koja se nalazi na istočnom delu Hokaida, direktno zavisi od rusko-japanskih pregovora o kvotama za ribolov lososa i pastrmke.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ova procedura postoji od 1957. godine, a tokom Hladnog rata, bila je gotovo jedini diplomatski kanal komunikacije između Moskve i Tokija.

Obično se odluka donosi do kraja marta, pre početka sezone ribolova na lebdeće mreže ali ove godine se proces odugovlačio.

Pored ovog formata, Rusija i Japan na godišnjim pregovorima određuju kvote za proizvodnju kelpa i sauri.

“Bez pecanja ne možemo da živimo ovde. Za nas je to pitanje opstanka”, rekao je Curujuki Hansaku, čija se kompanija bavi lovom i preradom sauru.

Japan mora da dobije dozvolu od Moskve, čak i da lovi lososa i pastrmke u svojoj isključivoj ekonomskoj zoni, zbog sporazuma, po kojem prava na vodene biološke resurse, pripadaju zemlji porekla.

Ukupno u Nemuru živi 24 hiljade ljudi, a grad, pored ribolova, zavisi i od Rusije u pogledu pristajanja brodova: mornari donose morske plodove za lokalno tržište i kupuju opremu i drugu robu.

Moskva je 2016. zabranila ribolov lososa i pastrmke na lebdećim mrežama u svojim vodama.

Lokalna vlada je procenila da su Nemuro i susedne zajednice pretrpele štetu od oko 200 miliona dolara, sledeće godine.

Najviše me brine to, što neće doći do sva četiri pregovora“, rekao je ribar Šigeto Hinuma, čiji su prihodi pali za 30 odsto.

Hansaku je zauzvrat potpuno napustio ulov lososa i pastrmke.

Sada se opasnost nadvija nad ribolovnim područjima u japanskoj zoni.

Lokalni ribari mogu ostati bez proizvodnje ribe, pošto Rusija, uprkos prošlogodišnjim dogovorima, još nije izdala dozvolu za ribolov, koji počinje u avgustu.

Prema Hansakuu, nakon proterivanja ruskih diplomata iz Tokija i ukidanja tretmana najpovlašćenije nacije u trgovini sa Moskvom, sudbina sporazuma je bila dovedena u pitanje.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …