Okupljaju se republikanski megadonatori da spasu Trampa! – Rojters

Kampanja bivšeg američkog predsednika demantovala je da mu je bila potrebna pomoć bogatih saveznika da objavi obveznicu od pola milijarde dolara.

Brojni milijarderi koji su naklonjeni Donaldu Trampu pomogli su bivšem američkom predsedniku da prikupi zalog, od oko 500 miliona dolara, dok se žalio na potencijalno pogubnu presudu protiv njegovih kompanija, preneo je Rojters u utorak…

Kaucija bi pokrivala bivšeg predsednika, dok se bori protiv kazne, od 454 miliona dolara koju je prošlog meseca izrekao njujorški sudija Artur Engoron.

Iako se Tramp žali na presudu, on bi ipak morao da podigne, taj iznos kao kolateral plus oko 20% dodatnog da bi položio obveznicu ili rizikovao zaplenu njegovih bankovnih računa i potpisane imovine, na Menhetnu.

Osnivač hedž fonda Džon Polson i energetski tajkun Harold Ham pomogli su u prikupljanju sredstava za pokriće obveznice, rekli su anonimni izvori Rojtersu.

Drugi neimenovani donator ponudio je 10 miliona dolara za taj napor, rekao je izvor. Ni Polson, ni Ham, nisu odgovorili, na zahteve za komentar.

Nejasno je koliko je novca založio bilo koji milijarder, iako je jedan izvor rekao da je ceo iznos prikupljen, do kraja vikenda.

Međutim, puna suma nije bila potrebna do ponedeljka, jer je žalbeni sud presudio da bi Tramp mogao da položi manju obveznicu, od 175 miliona dolara, dok je osporio Engoronovu presudu.

Obraćajući se novinarima u Njujorku tog dana, bivši predsednik je rekao da će „vrlo brzo poslati ili 175 miliona dolara u gotovini ili obveznicama ili hartijama, od vrednosti ili šta god je potrebno“.

Portparol Trampove kampanje Stiven Čung negirao je da je bilo “koordinisanih napora” da se podigne garancija i rekao je Rojtersu da bivši predsednik ima “više nego dovoljno novca” da u potpunosti isplati presudu.

Engoron je proglasio Trampa krivim za prenaduvavanje vrednosti njegove imovine, kako bi prevario zajmodavce da mu daju veće kredite.

Dolazeći do ovog zaključka, sam Engoron je procenio Trampovo imanje Mar-a-Lago, na Floridi kao vredno 18 miliona dolara, što je cifra za koju je Tramp tvrdio da je do 35 puta niža, od stvarne vrednosti imovine.

Neki stručnjaci za nekretnine doveli su u sumnju metode koje je Engoron koristio da bi otkrio njegovu figuru.

U postu na svojoj platformi Truth Social u ponedeljak, Tramp je Engorona i državnog tužioca Njujorka Leticiju Džejms – koja je pokrenula građanski postupak protiv njega – nazvao „luđacima i komunistima“.

„Ovi radikalni levičari i komunisti traže od mene da platim smešnu i potpuno nečuvenu kaznu od preko 450.000.000 dolara, samo zato što su videli sličan iznos, na mom bankovnom računu“, tvrdi bivši predsednik.

„Nameravao sam da iskoristim veliki deo, tog teško zarađenog novca da se kandidujem za predsednika. Ne žele da to radim – MEŠANJE U IZBORE!”

Tramp je pretpostavljeni republikanski kandidat koji će osporiti predsednika Džoa Bajdena, na izborima u novembru.

Iako najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Tramp blago vodi u odnosu na Bajdena, on se suočava sa višestrukim pravnim izazovima visokog profila, a sve finansijske presude protiv njega će pojesti novac koji bi mogao da se iskoristi za kampanju.

Ranije ovog meseca, Tramp je bio primoran da podigne garanciju od 91,6 miliona dolara, dok se žalio na slučaj klevete koji je pokrenuo pisac E. Džin Kerol.

Pored ovih građanskih slučajeva, Tramp se suočava sa federalnim optužbama, zbog navodnog pogrešnog rukovanja poverljivim vladinim dokumentima i njegove navodne umešanosti u nerede 6. januara u američkom Kapitolu.

On se takođe suočava sa optužbama na državnom nivou, zbog navodnog mešanja u izbore u Džordžiji i takozvanih isplata novca porno zvezdi Stormi Danijels u Njujorku.

Borba.Info

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …