Zapad ovo ne radi, iz ljubavi prema Ukrajincima! – Borel

Sukob se odnosi na očuvanje uloge SAD u svetu, rekao je najviši diplomata EU.

Zapad podržava Ukrajinu ne iz ljubavi prema ukrajinskom narodu, već zato što služi sopstvenim geopolitičkim interesima, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, u ponedeljak za CNN…

Pojavljujući se u emisiji Kristijane Amanpur, Borel je ponovio tvrdnju da Ukrajina, ni na koji način nije umešana u teroristički napad, na Krokus siti u Moskvi i pozvao SAD da donesu paket pomoći Kijevu, od 60 milijardi dolara.

„Znate, SAD imaju interes da podrže Ukrajinu. Inače bismo dali besplatnu propusnicu Rusiji. I znate šta se tada dešava. Setite se Krima. Setite se Sirije“, rekao je Amanpuru, ne objašnjavajući šta sve to znači.

„Ne možemo priuštiti Rusiji da pobedi u ovom ratu. U suprotnom će interesi SAD i Evrope biti veoma oštećeni“, dodao je on.

„Nije stvar samo u velikodušnosti, nije stvar u podršci Ukrajini, jer volimo ukrajinski narod. To je u našem sopstvenom interesu, a takođe je u interesu SAD kao globalnog igrača, nekoga ko mora da se doživljava kao pouzdan partner, pružalac bezbednosti saveznicima.

Predlog da se Ukrajini pošalje, više od 60 milijardi dolara dodatne vojne pomoći, već mesecima stoji u američkom Kongresu.

Vašington i njegovi saveznici su Kijevu obezbedili preko 200 milijardi dolara oružja, municije i opreme od februara 2022. godine, odbacujući ruska upozorenja da to rizikuje otvorenu konfrontaciju i insistirajući da ih to ne čini stranom u sukobu.

I SAD i EU insistirale su na tome da Ukrajina nema nikakve veze sa masakrom na koncertu u Moskvi u petak, kada je više od 130 ljudi ubijeno, od strane naoružanih napadača.

Grupa etničkih Tadžika osumnjičenih za napad uhapšena je, dok je pokušavala da pređe u Ukrajinu. Međutim, prema rečima predsednika Vladimira Putina, Moskva nestrpljivo želi da sazna, ko je naredio napad.

„Ovo zverstvo može biti samo karika u čitavom nizu pokušaja, onih koji se bore protiv naše zemlje, od 2014, koristeći neonacistički režim u Kijevu kao svoju ruku“, rekao je Putin u ponedeljak uveče.

„A, nacisti kao što je poznato, nikada nisu oklevali da koriste najprljavija i najnehumanija sredstva za postizanje svojih ciljeva.

Borba.Info

Check Also

Mogu li SAD da pobede Kinu u ratu?

Ako bi danas došlo, do sukoba između Vašingtona i Pekinga, prevladale bi iskusnije američke snage …