Odlazak iz Rusije koštao je zapadne kompanije, preko 100 milijardi dolara!

Zapadne kompanije koje su napustile rusko tržište pretrpele su milijarde otpisa i izgubile prihode, preneo je Rojters u četvrtak, pozivajući se na proračune zasnovane na dokumentima i izjavama kompanije.

SAD i njihovi saveznici uveli su sankcije Rusiji, bez presedana u poslednje dve godine kao odmazdu za vojnu operaciju Moskve protiv Ukrajine…

Mere su dovele do značajnih problema za zapadne firme koje posluju u Rusiji, uključujući plaćanja i lance snabdevanja, dok su neke međunarodne kompanije. takođe osramotile da napuste zemlju. od strane Ukrajine i njenih pristalica.

Prema Rojtersu, izlazak Rusije koštao je strane kompanije. preko 107 milijardi dolara, što je povećanje od 30 odsto, u odnosu na prethodni avgust.

U izveštaju se navodi da je povećanje gubitaka proisteklo uglavnom iz strogih zahteva Moskve, prema firmama koje žele da se oslobode, koji uključuju popust, od 50% na njihovu imovinu i obaveznu naknadu ruskom budžetu, od najmanje 10% cene.

Nekoliko kupoprodajnih ugovora sklopljeno je, uz nominalnu naknadu, od samo 1 rublje, kao u slučaju francuskog proizvođača automobila Reno.

Auto gigant je napustio Rusiju u maju 2022. i prijavio otpis, od preko 2 milijarde dolara kao rezultat povlačenja, sa svog drugog najvećeg tržišta.

Izveštaji se razlikuju o broju kompanija koje su napustile Rusiju, od 2022. godine.

Škola menadžmenta Jejla procenjuje, taj broj na oko 1.000 firmi, dok KSE-ov projekat Leave Russia Project tvrdi da su samo 372 završile svoje povlačenje.

U međuvremenu, stotine stranih kompanija nastavljaju da posluju u zemlji, uključujući francusku maloprodaju Auchan, američki gigant grickalica Mondelez International, Nestle i Unilever.

Mnogi proizvođači robe široke potrošnje i svakodnevnih proizvoda uzdržali su se, od napuštanja ruskog tržišta, tvrdeći da se obični građani oslanjaju, na svoje proizvode.

Neki takođe priznaju da bi ih odlazak previše koštao.

Moskva je poručila da neće sprečiti odlazak stranih kompanija, već samo pod njenim uslovima.

On takođe smatra da je povlačenje zapadnih kompanija unosna prilika za domaće kompanije, koje mogu da prošire svoje portfelje preuzimanjem imovine napuštenih kompanija i nastavkom poslovanja.

Borba.Info

Check Also

Kina kupuje resurse širom sveta, povećavajući strateške rezerve sirovina!

Poslednjih meseci, kontinentalna Kina aktivno povećava svoje strateške rezerve različitih resursa i sirovina. Peking kupuje …