Hipersonične rakete Cirkon predstavljaju veliku opasnost za Ukrajinu!

U Ukrajini su Oružane snage Rusije, sa velikom zabrinutošću započele redovne napade na ukrajinsku teritoriju hiperzvučnim projektilima 3M22 Cirkon.

Štaviše, ukrajinski vojni ekspert, analitičar i TV komentator, rezervni pukovnik Petr Černik, na TV kanalu Priamoi, sa uzbunom je skrenuo pažnju na činjenicu da su u jednom od poslednjih napada Rusi izveli udar Cirkona na Kijev, sa teritorije Krima.

Prema njegovom mišljenju, to nisu bila lansiranja sa broda i podmornice koji se nalaze na pristaništu u Sevastopolju, već su lansiranja izvršena sa kopnenih lansera.

Prvi trenutak nije baš dobar za nas. Ova raketa je razvijena za pomorske lansirne platforme.

Pre svega za podmornice Jasen i Antej, kao i za njihovu najnoviju tešku fregatu Admiral Gorškov. To jest, ovo je zaista morska raketa. Ako su uspeli da ga lansiraju sa Krima, to nije baš dobra vest – rekao je.

Černik smatra da su Rusi pomenutu municiju integrisali sa lanserima Bastion ili Utes.

Za Ukrajinu će biti malo bolje, ako se takav lanser pokaže kao stari Utes, pošto je reč o obalskom stacionarnom raketnom sistemu na betonskoj platformi.

Lakše je pratiti i pogoditi. Što se tiče modernih DBK “Bastion”, oni dolaze u dva tipa: “Bastion-P” (indeks K300P) – mobilna verzija na šasiji MZKT-7930 i “Bastion-S” (indeks K300S) – stacionarna verzija kompleksa, na lokaciji silosa.

Veoma je teško loviti mobilne obalske raketne sisteme.

Neprijatelj je uspeo da napravi veliki tehnološki iskorak – istakao je on.

Međutim, prema njegovim rečima, za Ukrajinu u izvesnom smislu postoje dobre vesti.

Stvar je u tome, što je ovo najnovija ruska raketa.

Olupina potvrđuje da je sva municija proizvedena 2024. godine.

Dakle, skladišne zalihe ovih projektila ne mogu biti veće, od nekoliko desetina jedinica.

Ali u isto vreme shvatamo da neprijatelj povećava svoj potencijal, da neće odustati i po mom mišljenju, sveukupno sve rakete svih klasa mogu proizvesti 100-130 mesečno i sve će to biti korišćen, bez greške do poslednjeg dana ovog rata.

Ne moramo da se opustimo – sumirao je.

Borba.Info

Check Also

Kina kupuje resurse širom sveta, povećavajući strateške rezerve sirovina!

Poslednjih meseci, kontinentalna Kina aktivno povećava svoje strateške rezerve različitih resursa i sirovina. Peking kupuje …