Aleksandar Vučić: “Zeman jeste prvi, ali nije poslednji…”

milos zeman

Ne verujem bilo kojoj administraciji na čijem čelu stoji čovek optužen za ratne zločine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za češke medije da ne očekuje da će se NATO ikada zvanično direktno izviniti za bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine i da je konstanta politike SAD da nastavi da traži od Srbije da prizna nezavisnost Kosova.

“Oni će stalno govoriti kako su uradili najbolju moguću stvar i da su samo hteli da spreče humanitarnu katastrofu.

Ako u tome ima istine, moram da postavim pitanje da li je ubijanje hiljada ljudi, posebno 72 srpske dece bila samo ‘kolateralna šteta’ ili šta je to bilo?

Ne verujem ni u kakvo zvanično institucionalno izvinjenje od strane NATO”, kazao je Vučić u intervjuu koji danas objavljuje češki alternativni portal Parlamentnji listi.

Vučić je izjavio da je izvinjenje predsednika Zemana za to što nije našao hrabrosti da kao premijer Češke 1999. odbije bombardovanje, nego je NATO koji odlučuje konsenzusom dobio saglasnost češke vlade, kako je rekao “melem na ranu srpskog naroda” i da će ući u srpske udžbenike istorije.

“Ako me pitate da li je Miloš Zeman poslednji predsednik koji je to uradio, ne mislim to. Jeste prvi ali nije poslednji”, kazao je Vučić.

Srpski predsednik je rekao da ne očekuje promene u odnosu prema Srbiji i Kosovu posle dolaska administracije američkog predsednika Džoa Bajdena.

“Amerika je priznala Kosovo i ne želi da odustane od tog pravca. Razumljivo, SAD će nastaviti sa pritiskom na Srbiju, ili ne bi trebalo da govorim o pritisku već o zahtevu, da priznamo nezavisnost Kosova.

Ali to je u američkoj spoljnoj politici kategorija koja se ne menja i u odnosu prema nama ne očekujem nikakve promene”, kazao je Vučić.

Aleksandar Vučić je naglasio da je Srbija otvorena za dijalog sa Kosovom i da želi kompromisno rešenje, ali da nije optimista jer druga strana nije zainteresovana za dijalog.

“Ukoliko je njihova namera da čekaju da neko izvrši pritisak na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova i još uz to da okrivljuju Srbiju za genocid i ne znam šta još onda nisam optimista.

Sve to govori da druga strana nije zainteresovana za dijalog.

Ne znam da li ćemo uspešno doći do kompromisnog rešenja i u ovom trenutku to ne vidim sa optimizmom. Ali nadu da ćemo jednom do toga doći, nju imam”, rekao je Vučić.

Predsednik Češke Miloš Zeman o dijalogu Kosova i Prištine rekao je tokom posete predsednika Vučića Pragu prošle nedelje da ne može da se vodi racionalan dijalog kada na čelu kosovske administracije stoji čovek optužen za ratne zločine.

“Kosovsku administraciju predvodi predsednik koji je pred Haškim tribunalom optužen za ratne zločine.

Ne verujem bilo kojoj administraciji na čijem čelu stoji čovek optužen za ratne zločine.

Ukoliko bi trebalo da se vodi racionalni dijalog, onda bi to morao da bude dijalog demokratskih vlada koje nisu tako žigosane kao Hašim Taći”, kazao je Zeman u intervjuu za srpske medije, čiji je prepis sa originalom Zemanovih odgovora objavila kancelarija češkog predsednika.

U tom intervjuu Zeman je naglasio da je njegovo izvinjenje bilo lično izvinjenje zato što je u vreme bombardovanja bio predsednik češke vlade i snosio je dakle deo odgovornosti za bombardovanje.

Beta

Check Also

Saudijska Arabija napustila petrodolar!

Dan ranije, prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman Al Saud najavio je da neće prisustvovati …