Rusija upozorava: Sve smo bliže ratu, punog kapaciteta sa NATO!

Ruski zvaničnici već dugo upozoravaju na blizinu vojnog bloka predvođenog SAD njegovim granicama.

NATO i Rusija bi mogli da se sukobe u punom kapacitetu, upozorio je jedan od visokih zvaničnika te zemlje, usred sve većeg sukoba sa SAD i njihovim saveznicima u Evropi, zbog vojnog napada Moskve na Ukrajinu.

Zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško izneo je svoj stav o tome, da li postoji pretnja direktnog sukoba sa vojnim blokom od 30 država, u okviru nastupa na TV kanalu Rusija-24 u sredu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Rizici se nesumnjivo javljaju. I naravno, izuzetno smo zabrinuti zbog programa snabdevanja oružjem Ukrajini“, objasnio je on.

„Sve u ovoj situaciji je veoma opasno.

Prema Grušku, „nema garancija da do incidenata neće doći“, a nema ni garancija da „možda neće i eskalirati u apsolutno nepotrebnom pravcu“.

Međutim, ako Moskva čuje, da „NATO kaže da nemaju planove ili namere, ili bar neku vrstu racionalnosti, to pokazuje da u njihovim akcijama još uvek ima, bar malo zdravog razuma“, rekao je on.

Primedbe zamenika ministra spoljnih poslova dolaze u trenutku kada ruske oružane snage vode ofanzivu na Ukrajinu, nakon što je predsednik Vladimir Putin naredio invaziju prošlog četvrtka.

To je usledilo nakon apela lidera nedavno priznatih otcepljenih Donjecka i Luganska Narodne Republike za pomoć u onome, za šta su verovali da je bio nagli skok „agresije“ iz Kijeva.

Putin je insistirao na tome da ofanziva ima za cilj „demilitarizaciju“ i „denacifikaciju“ zemlje.

Nakon upada, članovi vojnog bloka predvođenog SAD objavili su da „jačaju svoju političku i praktičnu podršku Ukrajini“, napominjući da su „hiljade protivtenkovskog oružja, stotine raketa protivvazdušne odbrane i hiljade zalihe malokalibarskog oružja i municije se šalju u” istočnoevropsku naciju.

Moskva je dugo izražavala svoju zabrinutost zbog širenja NATO-a prema svojim granicama i tražila je da dobije bezbednosne garancije, pozivajući i sadašnje članice da odustanu od vojnih aktivnosti na teritoriji Ukrajine i da se ispune drugi zahtevi.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šolc: Verujem da će Ukrajina pronaći, još 6 baterija PVO sistema Patriot

Danas je na italijanskom ostrvu Kapri završen veliki samit EU, čija je ključna tema bila …