Umro jer su ga sa koronom stavili na respirator: PREMINUO fudbaler i bivši selektor Ilija Petković

Veliko fudbalsko ime Jugoslavije i Srbije Ilija Petković preminuo je danas u 75. godini od posledica koronavirusa.

Proslavljeni napadač izgubio je bitku posle komplikacija stanja sa pucanjem čira, a dobio je i koronavirus, posle nekoliko dana koje je proveo na bolničkom lečenju.

Ostaće upamćen kao jedan od najvećih fudbalera u istoriji na ovim prostorima.

Petković, koji je rođen u Kninu 22. septembra 1945. godine, najveći deo igračke karijere je proveo u OFK Beogradu. Na Karaburmu je stigao kao 19-godišnjak iz Dinare, a pored fudbala paralelno je studirao i na Ekonomskom fakultetu.

U dresu „romantičara“ u dva mandata zabeležio je 417 nastupa i 68 golova, a učestvovao je i u osvajanju Kupa Maršala Tita iz 1966. godine, poslednjeg značajnog trofeja Romantičara u istoriji kluba. U pauzi između dva boravka na Karaburmi nastupao je u Francuskoj za ekipu Troa tri sezone (122 utakmice/7 golova).

Respiratori su smrtonosni

Mnogi doktori od govore da mehanička ventilacija ne samo da nije prikladna za one sa respiratornim infekcijama, već da se prekomerno koriste na pacijentima obolelim od Covid-19 i da mogu naneti više štete nego koristi.

Medicinski stručnjaci ističu da respiratori ne leče nijednu bolest.

Oni mogu da napune pluća vazduhom kada se učini da pacijent to nije u stanju sam da uradi. Oni su u svesti javnosti povezani sa plućnim bolestima, ali to u stvari nije njihova najčešća ili najprikladnija primena, kao i da pacijenti možda neće imati nikakve koristi od toga da budu na respiratorima.

Istina je da, umesto da leče respiratorne infekcije, respiratori ih zapravo uzrokuju.

Suzbijanje refleksa kašlja, što je potrebno za umetanje cevi respiraota u dušnik, znači da pacijenti ne mogu da očiste svoje disajne puteve.

To dovodi do nakupljanja tečnosti koja, zajedno sa bakterijama koje se formiraju oko stranog tela, na kraju izaziva ozbiljnu bakterijsku infekciju.

To stanje se naziva „respirator-povezana pneumonija“. Studije pokazuju da će između 8% i 28% svih ventiliranih pacijenata imati određene posledice, a za 20-55% njih biće fatalna.

Osim rizika od infekcije, dešava se i da mehanika respiratora na kraju i fizički ošteti pluća.

Koliki treba da budeš amater pa da staviš obolelog od korone na respirator? Ilija Petković u kritičnom stanju

Check Also

Ivanišević: Bošnjaci nemaju dokaze za genocid u Srebrenici, a počinili su genocid, nad okolnim Srbima!

Direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku Milivoje Ivanišević izjavio je da su …