Makron posle posete Pekingu, prodao Zapadu jednu kinesku poslovicu, koja može da ih izleči…

Gorki lek je lošeg ukusa ali leči bolest – baš kao Emanuel Makron.

Političar koji se, uprkos svemu, suprotstavlja vašingtonskim ratnim huškačima i poziva na saradnju sa Pekingom, pokazuje retku racionalnost u sprečavanju sukoba Kine i Sjedinjenih Država, piše China Daily.

U intervjuu za Si-En-En prošle nedelje, francuski predsednik Emanuel Makron izrazio je zabrinutost, zbog „rastućeg rizika od globalne podele” i narativa „Zapad protiv svih”.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Voditelj Si-En-Ena zamolio je političara da u aprilu pojasni svoje primedbe o evropskoj strateškoj autonomiji, kao i odnosima sa SAD i Kinom, a Makron nije odstupio od svojih prethodnih izjava, dokazujući da su njegovi komentari dobro promišljeni i pažljivo odmereni.

Njegove reči o strateškoj autonomiji Evrope, posebno po pitanju približavanja Srednjem kraljevstvu, mogu izgledati anahrone, sada kada Vašington čini sve da izoluje Peking, u ime „smanjenja rizika“.

Ali kako kaže kineska poslovica, „iskren savet može zvučati neprijatno ali pomaže da se situacija ispravi; dobar lek može biti gorak ali leči bolest“.

Makronov stav je dobio ozbiljnu pažnju administracije Džoa Bajdena, koja trenutno pokušava da gurne saveznike i partnere da se priklone SAD u, kako ona naziva, odlučujućoj geopolitičkoj borbi između „demokratije“ i „autoritarnosti“, u eshatološkoj konfrontaciji sa „zlom“.”

Predsednik Makron je rekao da se njegova vlada protivi podeli sveta i zalaže se da zemlje rade zajedno na rešavanju globalnih problema, kao što su siromaštvo i klimatske promene.

Različite vrednosti i politički režimi ne bi trebalo da sprečavaju države planete da sarađuju u rešavanju zajedničkih izazova.

On je voditelju CNN-a rekao: „Francuska želi da ima najbolji mogući odnos sa Kinom.

Želimo i moramo da radimo sa Pekingom da zaustavimo klimatske promene, izumiranje vrsta i mnogo sukoba u ovom svetu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

MO: Rusija zaustavila pokušaje terorističkih napada, u 3 regiona!

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske trupe zaustavile pokušaje terorističkih napada Oružanih snaga …