Otmu vekovnu srpsku teritoriju pa pričaju o normalizaciji odnosa

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da ukoliko dijalog između Kosova i Srbije ne donese očekivane rezultate, preduzeće sve mere za održavanje ekonomije.

Hoti je u Skupštini Kosova govorio o susretima sa Srbijom u Briselu i Vašingtonu i o ponovnom uspostavljanju dijaloga, prenosi Ljajmi.

Prema njegovim rečima, nezavisnost Kosova je najuzvišeniji projekat, zaštićen Ustavom Kosova, kao i da se to ne može prekršiti.

“Kosovo od 17. februara je najuzvišeniji projekat koji je sproveden i zaštićen Ustavom. Ovde se završava svaki pokušaj podrivanja subjektiviteta naše države. Ovo otvara perspektivu normalizacije odnosa sa susednim zemljama. Na osnovu ove premise Skupština Kosova je 2011. godine izglasala Rezoluciju kojom je ovlašćena vlada da započne tehnički dijalog. Kontekst tog dijaloga bio je pronalaženje načina za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije”, ocenio je Hoti.

Kako je naveo, Srbija je prolongirala dijalog da bi iskoristila svoje kapacitete da nanese štetu Kosovu. Takođe, naveo je da je taksa od 100 odsto uvedena na srpsku robu zaustavila Kosovo u procesu integracije.

“Našli smo se u toj situaciji. Sa anemičnom voljom iz Brisela, američki faktor se prihvatio da bude kreativni pomagač novog procesa za postizanje mirovnog sporazuma koji će kulminirati uzajamnim priznavanjem. Kosovo ima vitalni interes za zaključenje konsolidacije svoje državnosti. Insistiraćemo na stvaranju konsenzusa o postizanju sporazuma sa Srbijom”, poručio je Hoti.

Novi zamah EU i SAD, prema njegovom mišljenju, koji ima za cilj mirovni projekat sa međusobnim priznanjem, dolazi u vreme kada određene grupe populista ugrožavaju prijateljstva.

Kosovski premijer je istakao i da dijalog treba shvatiti kao priliku za unapređenje Kosova i njegovog državnog subjektiviteta.

“Uveren sam da samo na taj način možemo da vratimo poverenje SAD u Vladu Kosova i otklonimo nesporazume. Sve odluke koje smo doneli prvih dana donete su da građani ne bi platili račun pogrešne politike u vidu političke, ekonomske i trgovinske izolacije. Moramo da budemo ujedinjeni i podržavamo se”, rekao je Hoti u Skupštini Kosova, gde se trenutno vodi polemika u vezi sa ukidanjem reciprociteta.

Ako dijalog ne donese očekivane rezultate, preduzećemo sve mere za održavanje ekonomije i subjektivnosti, zaključio je Hoti.

(Kosovoonline)

Check Also

Antonov: Ne treba očekivati poboljšanje odnosa sa SAD, pod Bajdenom!

Šef diplomatske misije Ruske Federacije u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov skrenuo je pažnju na …