DOKLE JE MASOVNA HIPNOZA STIGLA U SRBIJI: Dok se majka porađa i bori za vazduh pod bolovima STAVE JOJ MASKU NA LICE

Korona nam je definitivno promenila život u svim segmentima pa tako promene nisu zaobišle ni najlepši događaj u našem životu- dolazak bebe na svet. Mame su podelile svoje iskustvo sa nama. Evo kako izgleda porađati se sa maskom…

Virus je definitivno u velikoj meri uticao i na ponašanje trudnica i roditelja kojima je bebac stigao u doba globalne pandemije.

Sve trudnice koje uskoro očekuje porođaj najviše zanima kako porođaj sada izgleda i šta sve mogu da očekuju. Kako su maske sada svuda obavezne, pa i u porodilištu za vreme porođaja – pitali smo trudnice kako izgleda porađati se sa maskom na licu.

–  Evo juče se porodila u Višegradskoj, maska sve vreme na licu kad me obilaze, kad sam sama u boksu skinem, na samom porođaju sam je sama skinula što zbog vrućine što zbog napora. I jošmi dali kiseonik. Jedna je prokomentarisala kao vrati masku, dok je doktora bila u fazonu ma pusti je, ne može da dise, muči se i ona i beba, napisala je Jelena, jedna od brojnih bebac mama, koje su sa nama podelile iskustvo.

Mame su u grupi bebac trudnice i mame potvrdile da je nošenje maske obavezno i da im nošenje maske tokom kontrakcija i disanja nije ni malo prijala.

– Imala sam platnenu masku i užasno mi je vruće bilo, nisam mogla disati. Pred kraj sam je već skinula, napisala je Sofija, a slično iskustvo imala je i Jovana:

– 15h porađanja sa maskom. Jako tesko u mom slučaju, vazduha nema, potparujes, jos vise si zedan, halucinacije od nedostatka kiseonika. Na kraju sam trazila od sestre da me poliva vodom jer nisam vise mogla da izdrzim.

Iako maska na porođaju nije prijatna, mame potvrđuju da nije i neizržljivo te da u slučaju da baš jako smeta osoblje fleksibilno reaguje kako bi se olakšalo porodilji, a da se opet ničije zdravlje ne dovede u pitanje, zaključuje tekst sajt bebac.com.

Evo nekoliko komentara od mnogih na ovu režiranu budalaštinu. Imajte u vidu da je Holandija zvanično pre nekoliko dana izdala saopštenje za celu zemlju: “Ne nosite maske na ulici, ničemu ne služe”.

-Ja sam imala masku ali sam je skidala. Realno gledano, testiraju nas na koronu, oni su testirani i posle u sobi niko maske ne nosi, zašto onda muče žene tokom porođaja nije mi jasno. Kada nam najviše kiseonika treba, kao da toga nisu svesni.

-U aprilu sam se porađala sa maskom. Užasno je. Stalno mi je falilo vazduha, a usta su toliko bila suva da su mi dali gazu sa vodom da ih vlažnim. U najjačim kontrakcijama sam je spuštala ispod nosa i nikom to nije smetalo sem jednoj čistačici koja se našla tu, ne znam ni iz kog razloga. Počela je da viče na mene “Vrati masku!”, ali kako sam bila u sred napona nije bilo šanse da dignem ruku, na šta je ona prišla i ona mi podigla na nos, sa sve rukavicama sa kojima je ko zna šta sve dirala pre toga!!!! Da nisam bila u baš jakom naponu tog trenutka, koliko me je iznervirala, svašta bih joj rekla, ali su bolovi bili toliki da nisam mogla reč da progovorim.

-Onemogućavati dotok kiseonika za vreme porođaja!? Kome li je to moglo uopšte pasti na pamet???? Ja da se porađam ni slučajno ne bih dozvolila takvo ugrožavanje života bebi ni sebi!

-Porađala sam se u maju u Višegradskoj. Takođe sa maskom preko lica. Slično kao i ostale, dok sam bila sama u boksu, skidala sam je. Kada su dolazili da me obilaze, opominjali su me da vratim masku. Bilo je veoma teško. Jer i bez maske jedva dišeš, suše ti se usta. Imala sam sreće da sam se brzo porodila. Prvorotka sam i u toku samog porođaja sam bila maksimalno skoncentrisana na saradnju, tako da se ne sećam da li sam tada imala masku ili ne. Svakako ne vidim poentu nošenja maski porodilje. Ukoliko svi oko nje u boksu nose masku, zašto mora i ona?!

-Drage buduce mame! Ja sam se porodila za vreme korone. I mogu da kazem da nije ni malo prijatan osecaj poradjati se sa maskom na licu. Ali posto sam se poradjala carskim retom,tu je i maska sa kiseonikom. Meni su strasno smetale i uspanicila sam se, pomislila sam da cu se ugusiti. Ne znam da li tako rade i u ostalim gradovima,ali u Cacku to rade.

(Bebac.com)

Check Also

Arheološki hit u Hrvatskoj – u centru Splita pronađen novac srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina!

Tokom arheoloških radova na temeljima građevine, nedaleko od Dioklecijanove plate u centru Splita,  pronađen je …