Opljačkano 500 miliona evra iz Telekoma – Evo kako su to radili …

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić podneo je danas krivičnu prijavu protiv članova Nadzornog odbora Telekoma Srbije i državnog revizora Duška Pejovića.

Prijava je podneta zbog sumnje da su odobrili i zažmurili na nezakonite kupovine nekoliko kablovskih operatera, kojima su oštetili ovo preduzeće za čak pola milijarde evra.

Aleksić o ovoj aferi alarmira javnost bezmalo sedam meseci, ali niko od nadležnih institucija nije našao za shodno da ispita da li je iz ovog preduzeća sa delimičnim državnim kapitalom na nezakonit način isisano čak 500 miliona evra.

Shodno tome, Aleksić je danas u Tužilaštvu za organizovani kriminal podneo krivičnu prijavu protiv svih članova Nadzornog odbora Telekoma, ali i državnog revizora Duška Pejovića, koji je kako kaže “zažmurio” na ovaj kriminal.

“Ovo je nezapamćen slučaj u poslednjih nekoliko godina. Telekom je kupio nekoliko kablovskih operatera po ceni višestruko većoj od realne. Tako je Kopernikus tehnolodži kupljen za 195 miliona evra, iako je ta firma u tom trenutku vredela svega 10 miliona evra. Ona je, naime, imala imovinu od 40 miliona evra, ali i dugove od 30 miliona evra. Radijus vektor je kupljen za 110 miliona evra, a vredeo je tek 4,5 miliona evra, jer je imovina tog preduzeća iznoosila 14 miliona, ali je imala i dugove od 9,5 miliona. Vi praktično ovde imate slučaj da su PKB i ovaj sitni kablovski operater kupljeni po maltene istoj ceni”, rekao je Aleksić ispred zgrade Specijalnog suda u Beogradu, nakon što je podneo krivičnu prijavu.

Potpredsednik Narodne stranke ukazao je i na malverzacije u vezi kupovine firmi Av.com, BPP ING iz Grocke, Telemark iz Čačka, Exe net iz Niša i Meteor SAT TV iz Užica.

“Reč je o neviđenoj pljački građana, a državni revizor Duško Pejović nije uočio nikakve nelogičnosti u plaćenoj ceni po kojima je Telekom ove firme kupio, odnosno svesno je prikrio ove informacije. Zato mora da odgovara, kao i svi članovi Nadzornog odbora koji su ove akvizicije odobrili. A Nadzorni odbor je postavila Vlada. Sedam meseci ja pričam o ovome i apelujem na institucije da ispitaju ove slučajeve i niko ništa nije uradio. Zato sam sada podneo krivičnu prijavu i nadam se da će tužilaštvo sada morati da reaguje”, objasnio je Aleksić.

(Nova.rs)

Check Also

Putin: Izdajnici Rusije će biti tretirani kao u ratnoj zoni!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da zemlja nema smrtnu kaznu ali da će se …