Nemačka vlada: Navaljni otrovan novičokom

Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni je otrovan nervnim otrovom novičokom, saopštila je nemačka vlada, koja je najoštrije osudila napad na ruskog opozicionara, pozvavši Rusiju da hitno pruži objašnjenje.

Toksikološki testovi su pokazali “nesumnjiv dokaz” prisustva nervnog otrova iz grupe novičok”, saopštila je Vlada iz Berlina, a prenosi BBC.

Nemačka vlada je saopštila da najoštrije osuđuje napad, pozvavši Rusiju da što pre podnese objašnjenje.

“Ovo je uznemirujući razvoj situacije da je Aleksej Navaljni bio žrtva hemijskog otrova u Rusiji”, dodaje se u saopštenju.

Nemačka kancelarka Angela Merkel sastala se ministrima kako bi razmotrili naredne korake, takođe se navodi.

Vlada iz Berlina će, dodaje se, informisati EU i NATO o svojim otkrićima.

“Federalna vlada će razmotriti odgovarajući zajednički odgovor sa partnerima, u svetlu ruskog odgovora”, saopštio je Berlin.

Iz Kremlja su naveli da od Nemačke nisu dobili informaciju da je Navaljni otrovan novičokom, prenela je ruska novinska agencija Tass.

Navaljni, veliki kritičar Kremlja, koji je obelodanio korupciju u vrhu države, primljen je 20. avgusta na reanimaciju u bolnicu u Omsku nakon što mu je pozlilo.

On je dva dana kasnije prebačen u Nemačku gde su lekari zaključili da ima “tragova trovanja”. On se sve vreme nalazi u komi.

Njegov tim je saopštio da je Navaljni otrovan po nalogu predsednika Rusije Vladimira Putina.

Rusija negira da je Navaljni otrovan, a iz kancelarije glavnog tužioca pre nedelju dana su saopštili da nema osnova za pokretanje istrage nakon hospitalizacije Navaljnog.

(N1)

Check Also

The Wall Street Journal: Šolcovo samopouzdanje je uništilo Nemačku!

Olaf Šolc je krivac za probleme koje nemačka privreda danas doživljava. O tome piše američki …