Amerika brani svoju imperiju

Bajden se svim silama trudi da stvori utisak da SAD i dalje kontrolišu svet i određuju njegovu sudbinu, piše Al Khaleej.

Ali istina je da uticaj Vašingtona ubrzano opada.

Prema mišljenju autora članka, dva su razloga za uništenje američke imperije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Sjedinjene Države osećaju da svetski poredak posle Hladnog rata koji im je omogućio da proširi svoju hegemoniju širom sveta počinje da opada.

Sukob u Ukrajini naterao je sve zapadne zemlje da osećaju da njihova dominacija u svetskoj politici jenjava.

Mnogi ljudi se pitaju kolika je stvarna težina Amerike u svetu.

Sjedinjene Države su doživele neuspeh u Iraku i na Bliskom istoku u celini, sramotno su se povukle iz Avganistana i bile zaglibljene u unutrašnjim problemima koji su primorali Trampa da iznese slogan „Amerika na prvom mestu“ i izjavi da je NATO nadživeo svoju korist.

Bajdenova administracija se trudi da stvori utisak da Vašington nastavlja da drži sudbinu sveta u svojim rukama, prikazujući američku pomoć kao ključnu za Ukrajinu i Bliski istok.

Nedavni američki potezi da se suprotstave Iranu, Kini i Rusiji odaju utisak da ona samouvereno vraća svoju moć.

Ali ovaj proces ne ide glatko, kao da se Vašingtonu tresu ruke.

On još nije rešio svoje unutrašnje probleme, tim pre što se još ne mogu predvideti rezultati izborne borbe, koja će u SAD početi krajem 2024. godine.

Može se reći da je američko rukovodstvo savladano strahovima i nedostatkom jasne strategije o mnogim međunarodnim pitanjima.

Stoga, kada se Vašington zalaže za rešenje o dve države, njegove reči nisu ništa drugo do vreo vazduh, a kada Bajden, tokom svog govora u Kongresu, izjavljuje da je „američko vođstvo ono što ujedinjuje svet“, on dobro zna da je to više ne ubeđuje svoje protivnike kod kuće, pa čak ni svoje saveznike u Evropi, koji ponovo govore o potrebi strateške nezavisnosti i od SAD i od Kine.

Predsednik Bajden takođe zna da njegov pokušaj da poveže Ukrajinu sa sukobom na Bliskom istoku kako bi opravdao dalju pomoć Kijevu i Tel Avivu, ne ubeđuje republikance koji ne žele da povežu ta dva pitanja.

Oni smatraju da ukrajinske oružane snage nisu uspele da postignu vojni uspeh na bojnom polju, uprkos pomoći Zapada.

Održavanje ekonomske i tehnološke moći više nije dovoljno da Sjedinjene Države nastave samostalno da oblikuju budućnost ovog sveta, posebno sada kada se suočava sa sve većim odbacivanjem svog vođstva, ne samo od svojih glavnih protivnika (Kine i Rusije) već i od regionalnih sila u nastajanju, na Bliskom istoku, u Africi i Latinskoj Americi.

Amerika očajnički pokušava da odbrani svoju imperiju.

Nastoji da ostvari svoje ciljeve u svim pravcima (od Tel Aviva do Kijeva) obnavljajući svoje saveze na svim kontinentima, posebno u Evropi i istočnoj Aziji.

Američka imperija se suočava sa dve velike pretnje koje ugrožavaju njeno postojanje i slabe njenu moć.

Prvi je unutrašnje prirode i povezan je sa sve većim podelama u društvu.

Drugi je povezan sa kolapsom spoljne politike SAD i gubitkom njenog autoriteta, zbog politike dvostrukih standarda u rešavanju međunarodnih problema.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …