“NATO i Amerika moraju da shvate da nećemo čekati zauvek”

Rusija je danas izrazila spremnost da se vrati međunarodnom sporazumu za kontrolu vojnih aktivnosti “Otvoreno nebo” ako to učine i SAD.

Moskva je dodala da neće “zauvek čekati” američku odluku.

“Ostavljamo vrata otvorenim. Ali, kolege u Vašingtonu i drugim prestonicama NATO moraju da shvate da nećemo čekati zauvek”, rekao je novinskoj agenciji Ria Novosti zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Prema njegovim rečima, procedura za povlačenje iz tog sporazuma koji je pokrenula Moskva, još traje i biće završena “ako SAD do tada ne obaveste Rusiju o spremnosti da se vrate odredbama sporazuma”.

Rjabkov nije precizirao koliko dugo vremena je Rusija dala za završetak procesa povlačenja iz tog međunarodnog sporazuma koji omogućava kontrolu vojnih kretanja i strateških instalacija zemalja potpisnica.

Rusija je prošle godine objavila povlačenje iz sporazuma “Otvoreno nebo” nakon povlačenja SAD po naredbi tadašnjeg predsednika Donalda Trampa.

Vlada novog predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) preduzela je poslednjih nedelja korake za vraćanje u više sporazuma.

Sporazum “Otvoreno nebo” stupio je na snagu 2002. godine sa prvobitno 35 zemalja potpisnica.

Check Also

Intervencija NATO-a, vodi u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, na bojnom polju!

Januara 2023. na Zapadu je stvorena „tenkovska koalicija“, koja je uključivala zemlje koje su se …