Nove “arktičke oči” na MiG-31BM, daju Rusima do sada neviđenu prednost – VIDEO

Borbeni lovci-presretači MiG-31BM dobili su najnoviji navigacioni sistem, koji će obezbediti uspešno izvršavanje borbenih misija na Arktiku.

Viktor Baranec je u intervjuu rekao da će nove jedinstvene „arktičke oči“ ruske vojske obezbediti prednost u „ledenom“ regionu.

Pres služba Ujedinjene avionske korporacij,e državne korporacije Rostek, rekla je TASS-u za najnoviji navigacioni sistem MiG-31BM.

„On (sistem – približno) omogućava rešavanje problema navigacije aviona bilo gde u svetu, uključujući i arktički region“, – rekli su u „Rosteku“.

Borbeni lovci-presretači MiG-31BM trenutno izvode obuku nad Arktikom. Letelica deluje kao deo Severne flote i zasniva se na Novoj Zemlji.

Treba napomenuti da rad satelitske navigacije na Arktiku ima niz poteškoća, uključujući netačno određivanje i izračunavanje koordinata.

Postoji nekoliko razloga za to.

Orbitalni položaj svemirskih letelica na severnim geografskim širinama nikada ne prelazi direktno preko arktičke zone.

Takođe u ovom regionu postoji mnogo jonosferskih aktivnosti, što uzrokuje mnogo problema sa elektronikom, što može dovesti do grešaka u sinhronizaciji.

Vojni posmatrač Komsomolskaja Pravde, rezervni pukovnik Viktor Baranec, u intervjuu, rekao je da je najnoviji navigacioni sistem jedinstven.

„Sve zemlje koje žele da rade na Arktiku dugo su se borile oko ovog problema.

“Zlatne glave” ruskog vojno-industrijskog kompleksa, uključujući istraživačke institute i projektne biroe, uspele su da reše ovaj problem mnogo ranije nego druge rivalske zemlje “, rekao je on.

Prema Viktoru Baranecu, Sjedinjene Države, Kanada i skandinavske zemlje već dugo pokušavaju da razviju sopstvene sisteme vođenja na Arktiku.

„Mnoge zemlje su zabrinute zbog ovog pitanja. Belo okruženje, beli led, pa čak i velike sante leda koje se okupljaju u grupe ponekad se tope, lome i nestaju sa mapa.

Piloti teško mogu da se snađu na kojoj geografskoj širini ili dužini su “, dodao je rezervni pukovnik.

Sada će ruske letelice biti opremljene takvim sistemima koji će im omogućiti da bez problema lete u gigantskom prostoru, gde vojska konkurentskih zemalja ne može normalno da se kreće.

Što brže avion hvata koordinate tamo gde se nalazi, brže će odrediti gde da leti i sa koje strane je moguć neprijateljski napad, primetio je Viktor Baranets.

„Sve ovo postaje deo ruskog borbenog potencijala na Arktiku. Nekako smo navikli da pričamo o snazi nuklearnih naboja, dometu projektila, debljini oklopa, visini uništavanja projektila.

Međutim, najveće dostignuće ruske nauke je to što je avionu dala takve kvalitete da nema razlike, bilo gde i uprkos svemu.

Moramo odati počast našim “zlatnim glavama” “, – rezimirao je vojni posmatrač „Komsomolskaja pravde“.

Borba.Info

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …