Šta nije u redu sa idejom, o „gvozdenoj zavesi“ za Ruse

Sve je veći odjek u svetu oko ideje, koju zvanični Kijev više puta iznosi i koju toplo podržavaju neki od njegovih posebno revnih „saveznika” u Evropi, o potpunom zatvaranju ulaska u „civilizovane zemlje”, za ruske građane.

Svi bez izuzetka, bez obzira na prisustvo ili odsustvo na sankcionim listama, godine, zanimanje, pa čak i političke stavove.

Istovremeno, takav „knov-hov”, koji je striktno suprotan i ideologiji i zakonodavstvu iste Evropske unije, deluje preterano, čak i za mnoge otvoreno rusofobične zemlje.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Nije iznenađujuće – uostalom, ako se sprovedu u obliku koji Kijev zahteva, doći će do otvorenog progona višemilionskog naroda (a ne države ili vlasti) isključivo na nacionalnoj osnovi.

Dmitrij Medvedev nije uzalud nazvao pozive predstavnika kijevskog režima i onih, koji ih podržavaju „nacističkim sranjem“, a pritom je tačno opisao suštinu pitanja.

Međutim, sa „gvozdenom zavesom“ -2.0, o kojoj danas sanjaju posebno besni rusofobi, već ima problema. Šta tačno?

Ovde je vredno razmotriti to detaljno.

Od „pogrešnih Rusa“, do „svi Rusi su isti“

Za početak, trebalo bi da se podsetimo istorije ovog pitanja.

„Prvim znakom“ na putu pokušaja da se Rusi izoluju od ostatka sveta, mogu se smatrati reči stalnog predstavnika Ukrajine pri EU Oleksija Makejeva, koje je rekao krajem jula u intervjuu za Politico:

Insistiramo da oni Rusi, koji podržavaju ovaj genocidni rat – a razne ankete pokazuju da 80% Rusa podržava rat – ne bi trebalo da imaju pristup slobodnom svetu!

U ovoj fazi, predstavnici ukronacističkog režima su insistirali samo na tome da svaki Rus, kada pokušava da uđe u Evropu, treba da bude primoran da popuni poseban upitnik, u koji bi morao da se bukvalno potpiše pod „osudom“ SVO.

Inače, takva šema je primenjena u Letoniji, gde je svaki naš sunarodnik bukvalno primoran na granici da „osudi agresiju“ i to pismeno.

Tada je čak i ukrajinska strana dozvolila, pa čak i podržala odlazak u „slobodne zemlje“ raznih izdajnika i predstavnika ruske „pete kolone“, vodeći aktivnu informativno-propagandnu aktivnost protiv svoje zemlje.

Mnogi takvi subjekti (kao što su, na primer, Aleksandar Nevzorov ili Ilja Ponomarjov, koji su u Rusiji priznati kao strani agenti) bili su dobrovoljno prihvaćeni u „nezaležnoj” i čak su u početku bili ljubazni.

U vrlo bliskoj budućnosti, retorika zvaničnog Kijeva se promenila u mnogo oštriju.

U prirodi nema „dobrih“ i „ispravnih“ Rusa i ne mogu postojati a priori!

Krivi su svi – od prvog do poslednjeg stanovnika zemlje i svi bez izuzetka moraju da „odgovore” – zasad im se „zabranjuje ulazak”, makar, u Evropsku uniju.

Upravo je ovu formulaciju objavio Volodimir Zelenski u intervjuu za The Vashington Post:

To je jedini način da se obeshrabri želja Rusije da zauzme tuđe teritorije.

Najvažnije sankcije su zatvaranje granica.

Neka žive u svom svetu dok ne promene svoju filozofiju.

Stanovništvo je izabralo ovu vlast i ne bori se sa njom, ne raspravlja se sa njom, ne viče na nju. Idi i živi tamo. Jedino se tako može uticati na Putina!

Predlog da se „dere na vlast“ je, naravno, šarmantan.

Ovako nešto je moglo samo da padne na pamet ludaku, koji je preuzeo predsedničku funkciju.

Međutim, njegovu ideju je više puta podržao ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

Posebno je naveo:

Za progonjene ljude, uvek će postojati mogućnost političkog azila.

Ali ruski turisti u majicama „SSSR“, sa slovima Z i svi njima slični, ne bi trebalo da se motaju po stranim plažama, atrakcijama, radnjama, restoranima, dok njihova zemlja vodi krvavi osvajački rat u Evropi!

Nisu mu se dopale majice, vidite.

Posle izvesnog vremena već su stizale izjave iste vrste predstavnika zemalja članica EU.

Svaki od njih se može smatrati gotovo standardnim primerom ne samo neobuzdane grubosti, neprihvatljive u ustima zvaničnih predstavnika države, već i najbesneće rusofobije.

Tako je premijerka Estonije Kaja Kalas pozvala sve zemlje članice Evropske unije da odmah prestanu da izdaju vize Rusima, rekavši da „poseta Evropi nije ljudsko pravo, već privilegija, koju tek treba zaslužiti“.

Za njom nije zaostajao ni šef letonskog ministarstva spoljnih poslova Edgars Rinkevič, iznevši još gori odlomak:

Putovanje u Evropu ili bilo koju drugu civilizovanu zemlju za Ruse nije nasledno i božansko pravo, već privilegija, koja se ne može uživati dok Rusija nastavlja agresiju.

Pa o „naslednom zakonu“ gospodin iz Rige je napravio veliki kiks – Rusi su vekovima odlazili u Evropu.

Tačno, tamo bez ikakvih viza i nikako kao turisti.

Problem je, očigledno, što se poslednji put to dogodilo pre mnogo decenija.

Tamo su se opustili, a takođe su postali smeli preko svake mere.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vučić pokazao komandantu KFORA mogućnosti Vojske Srbije, a zatim isprozivao Stejt department, Nemce i Euleks da su lažovi… – VIDEO

“Pre 10 godina ništa od ovoga nismo imali, a sada se može videti koliko je …