Zaharova: Incko je otvoreno napao Srbe i suverenitet BiH!

“Sudbina BiH je isključivo u rukama njenih naroda.

A visoki predstavnik se u potpunosti i neopozivo diskreditovao”

Ruska Federacija duboko je uznemirena grubim i neprihvatljim mešanjem odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka u unutrašnja pitanja BiH, istakla je portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

Ona je naglasila da Rusija, koja je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i član Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira /PIK/, takozvanu odluku Incka o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH u dijelu koji inkriminiše poricanje zločina određenih kategorija, doživljava kao otvoreni napad na suverenitet BiH, njen ustavni poredak i punomoći njenih vlasti.

Zaharova je rekla da ovaj incident jasno potvrđuje opravdanost doslednog stava Rusije u korist ukidanja institucije spoljnog starateljstva nad BiH, što samo stvara probleme i podriva mir i potkopava stabilnost u državi.

Ona je dodala da Inckove protivzakonite radnje protivreče njegovom dejtonskom mandatu nepristranog i objektivnog posrednika.

„Odluka“ visokog predstavnika ne može imati pravne posledice.

Ulogu Parlamentarne skupštine BiH u zakonodavnom procesu niko i ništa ne može omalovažiti, zameniti ili ignorisati.

Sudbina BiH je isključivo u rukama njenih naroda. A visoki predstavnik se u potpunosti i neopozivo diskreditovao”, istakla je Zaharova.

Ona je istakla da se promene u zakonodavstvu u demokratskoj i pravnoj državi, kao što je, bez sumnje, BiH, vrše uspostavljenom parlamentarnom procedurom, a ne potezom pera stranog državljanina.

Zaharova je ocenila da Inckova odluka nije ništa drugo do flagrantna zloupotreba punomoći iz Dejtonskog sporazuma i direktno kršenje politike koju je odobrio Upravni odbor PIK-a da bi se sva odgovornost prenela na lokalne strane.

„Bez presedana je takva neodgovorna samovoljna delatnost Incka koji, ne samo da nije doprineo jačanju međuetničkog razumevanja u zemlji, već, naprotiv, izaziva unutrašnju političku krizu.

Ugroženi su međuetnički dijalog i sva dostignuća postkonfliktnog perioda.

Pravedno ogorčenje, čiji se talas već podiže u BiH, ne može ne izazvati razumevanje”, navela je Zaharova.

Ona žali što Incko nije izvukao pouku iz situacije 2015. godine, kada je skandalozno propao pokušaj da se u Savetu bezbednosti UN progura nacrt rezolucije kojim bi puna odgovornost za tragične događaje u BiH tokom oružanog sukoba bila stavljena na teret samo jedne od strana.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno dao ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

Fakti

Check Also

Saudijska Arabija napustila petrodolar!

Dan ranije, prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman Al Saud najavio je da neće prisustvovati …