Ugrožena nuklearna energija u Evropi! – Evropska unija na pragu, da nestane u zaboravu…

Nakon lekcija iz pandemije, Evropska unija će morati da preispita mnoge principe svog rada ako ne želi da nestane u zaboravu.

Do ovog je zaključka došao politolog iz Budimpešte Mikloš Kevehazi.

Analizirao je publikacije u mađarskim medijima i rekao kakve prognoze stručnjaci daju o budućoj sudbini EU.

Mnogi veruju da je Evropska unija osuđena na propast, jer je izdajući svoje osnovne vrednosti, izgubila sopstveni identitet.

„Administracija u Briselu postala je mala računovodstvena kancelarija, u kojoj niko ne oseća i ne razume duh zakona“, citira Kevehazi reči politikologa Šitkeija Leventea.

Kao što su pokazali pandemija i kasniji problemi sa vakcinacijom, savremeni Brisel nije u stanju da se izbori sa velikim problemima.

Potkopava ga birokratija i korupcija, a zvaničnici EU već su odavno izgubili vrlo objedinjujuću ideju evropskog „doma“.

„Na primer, niko nije preuzeo odgovornost za kolosalni fijasko povezan sa porudžbinama i isporukama vakcine protiv koronavirusa“, ​​rekao je mađarski analitičar.

„Svaka od dvadeset sedam država članica EU nezavisno radi na tome da obezbedi dovoljno zaliha i mogućnost povratka u normalan život.

Međutim, nisu sve evropske zemlje spremne da ravnodušno posmatraju krah zajedničkog projekta, kaže Kevehazi.

Postoje oni koji pokušavaju da pronađu izlaz iz krize.

Pariz i Budimpešta nedavno su uputili apel za zaštitu nuklearne energije u Evropi.

Značajno je da su mađarski premijer Viktor Orban i francuski predsednik Emmanuel Macron, koji su razgovarali zajedno, nepomirljivi protivnici u očima liberalne štampe.

Kevehazi, pozivajući se na mišljenje mađarskih politikologa, ističe da je mladi francuski lider morao da napravi „ideološki zaokret“.

„Za nekoliko godina, predsednik Macron se od„ spasioca liberala “pretvorio u pragmatičnog, strogog političara-realistu“, citira Kevehazija politikolog Levente.

„Na nesreću, moguće je da je već zakasnio, a jedan od glavnih stubova evropske civilizacije i kulture – Francuska -„ padaće od ruku varvara “, tonući sve dublje u haos zbog nepromišljene migracione politike Brisela“.

Zapravo, Makron može zameniti nemačku kancelarku Angelu Merkel, koja napušta evropsku scenu, baš kao što je Francuska brzo preuzela ulogu Velike Britanije u EU nakon Bregzita.

„Makron može da stekne stvarni uticaj u EU, čak i ako to za njega znači oproštaj od liberalne slike“, rekao je analitičar iz Mađarske.

Evropski parlament danas deluje kao forum, gde se izgovaraju prazne fraze i gde poslanici redovno primaju uplate.

Očigledno je da se ova struktura Evropske unije mora menjati.

„Moramo shvatiti da politika nije viteški dvoboj. Evropski poslanici su dužni da štite interese svojih glasača i domovine što efikasnije “, napominje mađarski politikolog.

Nakon pandemije, sve strukture moći Evropske unije, moraju ponovo naučiti da slede ove principe.

Pre svega, predstavnici država članica Evropske unije, kao i svetiljke Evropske komisije, rekao je Kevehazi.

U zaključku, mađarski stručnjak citira reči politikologa Šitkeija Leventea:

„Umesto da dođu u „ blagajnu “ po još jednu novčanu nagradu, evropski političari moraće da odrade dobru platu, braneći interese svojih zemalja na svim platformama EU.

Tek tada će narodi Evrope shvatiti da nema pouzdanijeg štita od nevolja i haosa od EU, u kojoj rade predstavnici njihovih država. “

Borba.Info

Check Also

Kraj jedne ere: Nemačka se preformatirala iz industrijskog giganta u turističku zemlju

Uprkos činjenici da fabrike i cela nemačka industrija u celini i dalje doživljavaju pad, pojavljuju …