Špijunski skandal pokvario Bajdenove planove za sastanak sa Putinom!

„Na nesreću Bajdena, skandal oko američkog špijuniranja evropskih vlada očigledno baca senku, na srećno okupljanje porodice…“

Bajden se može naći u neprijatnom položaju zbog špijunskog skandala koji je izbio u Evropi.

Vest da američke obaveštajne službe nadziru saveznike Vašingtona pokvarila je imidž šefa Bele kuće, uoči sastanka sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Ovo mišljenje izneli su analitičari portala Strateška kultura.

Sledeće nedelje američki predsednik Džo Bajden, kreće u evropsku turneju: planira da bude domaćin niza glavnih samita na kontinentu, koji su najavljeni kao „srećan preporod transatlantskog saveza“, pišu novine.

Pukotine koje su se pojavile u odnosima između Sjedinjenih Država i Evrope tokom godina Trampove vladavine novi predsednik je trebalo pametno da „zaleči“, javno izjavivši značaj američko-evropskog partnerstva.

„Na nesreću Bajdena, skandal oko američkog špijuniranja evropskih vlada očigledno baca senku na„ srećno okupljanje porodice “, navode autori publikacije.

Štaviše, dodaju posmatrači Strateške kulture, isti predsednik koji zagovara nepokolebljivu saradnju sa Evropom svojevremeno je bio direktno umešan u ilegalno špijuniranje partnera.

Podjednako važno, špijunski skandal osujetio je Bajdenov pokušaj da zataška imidž Amerike kao branioca „poretka zasnovanog na pravilima“ uoči sastanka sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u Ženevi, kaže se u članku.

Strateška kultura podseća: prošle nedelje u medijima su se pojavile skandalozne informacije da su danske specijalne službe špijunirale evropske susede u ime Američke agencije za nacionalnu bezbednost (NSA).

Ilegalni nadzor, prema izveštajima štampe, započeo je 2013. godine, kada je Barak Obama bio predsednik Sjedinjenih Država, a Džo Bajden bio je potpredsednik.

Uzbunjivač Edvard Snouden, koji je ranije radio za NSA, a sada je u Rusiji zbog straha od progona u Sjedinjenim Državama, tvrdi da je Bajden bio usko umešan u špijunske operacije, kaže Strateška kultura.

Autori članka pojašnjavaju: objavljene informacije već su izazvale nezadovoljstvo lidera velikih evropskih zemalja.

Konkretno, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emmanuel Macron nazvali su takav nadzor neprihvatljivim i zahtevali objašnjenja od Vašingtona.

Samit G7 u Velikoj Britaniji, zakazan za 11. i 13. juna i samit NATO-a u Briselu 14. juna, prvi su Bajdenov sastanak licem u lice sa saveznicima od kada je postao predsednik.

A ovaj sastanak će zaseniti neprijatna pitanja „partnera“ Sjedinjenih Država, sigurni su analitičari izdanja.

Ni evropski lideri ne izgledaju u najboljem svetlu, napominje se u članku.

„U očima vlastitih građana izgledaju kao jadni vazali pod američkom vlašću“, piše Strateška kultura.

Činjenica je da priča o špijunaži nije nova, a lideri evropskih zemalja bili su svesni metoda Vašingtona. Sada treba da pokrivaju lice.

Ono što bi Evropljani definitivno trebalo da urade na predstojećim samitima sa Bajdenom je da podignu negodovanje i protest.

Ne toliko da izazove američkog lidera, koliko da pokuša nekako, da sačuva dostojanstvo u očima sunarodnika, kažu analitičari.

Američka špijunaža nastaviće se i u budućnosti, sigurni su autori Strateške kulture.

Stvar je u tome da su evropskevlade i njihove političke institucije zavisne od američke moći.

O tome svedoči i način na koji EU ponizno prihvata nepromišljenu i zločinačku politiku SAD prema Rusiji, Kini, Iranu i drugim zemljama.

„Smešno je što bi Bajden trebalo da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom 16. juna u Ženevi – samo nekoliko dana nakon svog neprijatnog sastanka sa evropskim vazalima, izvinite,„ saveznicima ““, napominju autori portala.

Bela kuća i njene antiruske pristalice Evrope, nadali su se da će Bajden tokom sastanka zameriti Putinu zbog „neprijateljskog“ ponašanja Kremlja.

„Među planiranim optužbama su „mešanje“ ruskih specijalnih službi i hakera u poslove zapadnih demokratija.

Kakva ironija!„ – posprdno izjavljuju posmatrači strateške kulture.

Tako za ljude koji žele da znaju istinu kontrast između neutemeljenih tvrdnji iznetih Moskvi i stvarnih postupaka Sjedinjenih Država postaje očigledan, rezimiraju autori publikacije.

Borba.Info

Check Also

Mastralna igra Engleza: Londonska berza se sprema za „poplavu” ruskog metala!

Nijednom ruskom metalu proizvedenom posle 13. aprila neće biti dozvoljeno da uđe na Londonsku berzu …