Rekao sam Angeli Merkel, sve je to u redu ali sa druge strane je Rusija…

“Rekao sam gospođi Merkel da nam nisu dovoljne samo garancije Nemačke, budući da je subjekat svih tih pitanja Rusija…”

Nemačka će i dalje podržavati put Ukrajine prema Evropskoj uniji i u isto vreme raditi na rešavanju sukoba između Ukrajine i Rusije.

To je danas rekla Angela Merkel nakon susreta s ukrajinskim predsednikom.

“Mi ćemo učiniti sve da prijateljskoj Ukrajini pomognemo na putu kojim je krenula kada su u pitanju odnosi prema Evropskoj uniji”, rekla je kancelarka Angela Merkel.

Ona je, s pogledom na parlamentarne izbore u Nemačkoj u septembru, naglasila kako je uverena da će i svaka buduća nemačka vlada zadržati ovakvu politiku.

Nemačka kancelarka je kritikovala Rusiju da je iznova prekršila dogovore s Ukrajinom te da su ukrajinski vojnici ponovno ginuli na demarkacijskoj crti između Ukrajine i od proruskih aktivista okupiranog područja.

Ozbiljno shvataju kritiku

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas u Berlinu, posle sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, da pitanje izgradnje gasovoda Severni tok 2 treba da bude predmet pregovora Normandijske četvorke, jer taj gasovod, kako tvrdi, predstavlja pretnju za bezbednost Ukrajine.

“Rekao sam gospođi Merkel da nam nisu dovoljne samo garancije Nemačke, budući da je subjekat svih tih pitanja Rusija.

Ako već govorimo o energetskoj bezbednosti, potrebne su nam garancije i EU, i Nemačke, i Francuske.

Pitanje Severnog toka 2 potrebno je uključiti u normandijski proces”, rekao je on.

Zelenski je naglasio da Ukrajini preti rizik isključenja iz tranzita gasa, a tada cela teritorija Ukrajine, ”ukljucujući i privremeno okupiranu zemlju”, rizikuje da ostane bez gasa, preneo je Sputnjik.

”To treba da bude predmet garancija svih učesnika Normandijskog procesa”, rekao je on.

Merkelova je kazala da će Nemačka nastaviti da podržava tranzit gasa kroz Ukrajinu i ubuduće, kao i da će to činiti i svi naredni kancelari posle nje.

“Mi smo to obećali Ukrajini i pridržavaćemo se toga. Pobrinuću se da se to odnosi i na sve naredne kancelare.

Za nas je to jasno, a to zna i Rusija, da je tranzit gasa kroz Ukrajinu deo celokupnog paketa uvoza gasa”, naglasila je.

Ona je, medutim, istakla da, iako pitanje izgradnje Severnog toka 2 može biti predmet pregovora Normandijske cetvorke, to ne može biti deo procesa rešavanja sukoba na jugoistoku Ukrajine.

Index.hr

Check Also

Peskov: Rusija neće prihvatiti gornju granicu cena nafte!

Moskva se neće složiti sa uvođenjem gornje granice cena nafte. U toku je analiza aktuelne …