Skandal svetskih razmera zbog dogovora Amerike, Australije i Britanije… Francuzi: “Zabili su nam nož u leđa”!

„Zabili su nam nož u leđa. Sa Australijom smo uspostavili odnos zasnovan na poverenju. To poverenje je srušeno. Ljut sam zbog raskida ovog ugovora”

Australija će dobiti prvu nuklearnu podmornicu u sklopu partnerstva o bezbednosti koje su dogovorile SAD sa Australijom i Velikom Britanijom, što će im omogućiti da dele odbrambenu tehnologiju.

Francuska je odmah oštro reagovala pošto je Australija ranije imala dogovor o podmornicama s francuskom kompanijom „Naval Grup“ vredan 90 milijardi dolara.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova opisalo je povlačenje Australije iz tog sporazuma sa kao žalostan potez koji nije u skladu sa duhom francusko-australijske saradnje.

„Zabili su nam nož u leđa. Sa Australijom smo uspostavili odnos zasnovan na poverenju.

To poverenje je srušeno. Ljut sam zbog raskida ovog ugovora”, rekao je šef francuske diplomatije Žan-Iv le Drijan za radio stanicu Frans info.

Francuski ministar je naglasio da očekuje objašnjenja od Australije, kao i Sjedinjenih Država.

Novo partnerstvo Australije, SAD i Velike Britanije, koje će se zvati AUUKUS, omogućiće ovim zemljama da dele veštačku inteligenciju, podmorske i ostale napredne tehnologije, kao i da prodube kooperaciju o širini odbrambenih sposobnosti u Indo-pacifičkom regionu.

Jedna od prvih inicijativa će biti da se pomogne Australiji da razvije flotu nuklearnih podmornica, što bi moglo da rezultuje odustajanjem od dogovora vrednog 90 miliona dolara sa Francuskom o podmornicama.

“Ovde se radi o investiranju u naš najveći izvor snage – naše saveznike i pomaganju da se bolje susretnu sa pretnjama današnjice ali i sutrašnjice”, izjavio je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden, koji je objavio partnerstvo tokom virtuelne novinske konferencije sa premijerom Australije Skotom Morisonom i britanskim premijerom Borisom Džonsonom.

Neimenovani visoki članovi administracije koji su obavestili novinare o partnerstvu, kažu da je sve osmišljeno da promoviše mir i stabilnost u Indo-pacifiku i da na to treba da se gleda kao direktan izazov za Kinu.

Zasad šest država – SAD, Kina, Rusija, Francuska, Indija i Velika Britanija – imaju nuklearne podmornice.

Inicijativa da se pomogne Australiji u razvijanju nuklearne podmornice će trajati više od 18 meseci i uključivaće timove ratnih mornarica iz sve tri zemlje.

Sva tri lidera su naglasila da će nove podmornice biti na nuklearni pogon, ali neće imati nuklearno oružje.

Sputnik

Check Also

Rusija će zadržati dotok gasa, ka evropskoj zemlji, koja nema izlaz na more!

Gasprom kaže da neće smanjiti isporuke Moldaviji preko Ukrajine. Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je …