JASNA PORUKA IZ MOSKVE: SRBIJA MOŽE DA RAČUNA NA NAS!

Da nismo sami, jasno govori i poruka ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova da Srbija ima na koga da računa.

Ako Srbija bude vojno ugrožena na Kosovu i odluči da interveniše, može da računa na podršku Rusije, poruka je Vladimira Putina koju je preneo srpskom predsedniku preko ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Diplomatski izvor Srpskog telegrafa kaže da je u toku niz povezanih sastanaka i kontakata koji jasno ukazuju da je Putin veoma jasno stavio do znanja Zapadu da više ne može da koristi Srbiju za potkusurivanje, kao i da provokacije iz Prištine, kakva je Kurtijeva akcija na administrativnim prelazima s tablicama, više neće biti tolerisane i dobiće jasan odgovor iz Srbije, baš kao što su i sada podignuti helikopteri i avioni srpskog vojnog vazduhoplovstva.

Da je Putinu prekipelo, najpre je pokazao Lavrov u Njujorku, koji je i na sastanku sa šefom NATO Stoltenbergom i potom s Bajdenovim stručnjacima za bezbednost jasno stavio do znanja da Srbija više nije ničija igračka i da će odgovoriti na provokacije iz Prištine.

Tada su prvi put podignuti srpski migovi, koji su doleteli do administrativne granice.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

A bilo je čak reči i o pokretu srpskih jedinica i tenkova ka jugu države.

Nakon toga Lavrov je takođe u Njujorku srpskom šefu diplomatije Selakoviću jasno kazao da Srbija može potpuno da računa na podršku Rusije po pitanju srpskih interesa na Kosovu.

– Naravno da ćemo tu vrstu dijaloga nastaviti i dalje da održavamo.

I ono što je Lavrov rekao jeste da možemo da računamo na podršku Ruske Federacije i dalje kada su u pitanju naši interesi na Kosovu i Metohiji – kazao je Selaković.

U isto vreme kada je Lavrov razgovarao sa Selakovićem, u poseti srpskim vojnim snagama u garnizonu Raška, nadomak Jarinja, bili su i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko i izaslanik odbrane general-major Aleksandar Zinčenko da bi se lično uverili u aktuelnu situaciju.

Harčenko je ovom prilikom izrazio podršku Rusije stavu Beograda koji je usmeren ka deeskalaciji situacije na KiM.

– Kod nas u Moskvi ta situacija izaziva veoma veliku zabrinutost – rekao je ambasador Rusije.

Ambasador je ukazao da je odgovornost za nastalu situaciju na privremenim institucijama u Prištini i da gomilanje snaga na prelazima predstavlja kršenje i neispunjavanje sporazuma koji su ranije potpisani.

On je dodao da su na delu provokacije i pretnje upućene na terenu Srbima koji žive na KiM.

Harčenko je ukazao i da postoji čudan ali štetan stav zapadnih partnera i SAD, koji zatvaraju oči pred nastalom situacijom, a razlog za to su stari dvostruki aršini, a sada vidimo, kako je naveo, i višestruke aršine.

Pritom se sa srpske strane ne pravi nijedna provokacija, a ponašanje Beograda je suzdržano, istakao je ruski zvaničnik.

Stručnjak za bezbednost Jasmina Andrić kaže da je ovo dokaz dosledne podrške Rusije Srbiji.

– U međunarodnim odnosima Srbija se uvek oslanjala na podršku Ruske Federacije.

Ta podrška je posebno dosledna i jaka, kada je u pitanju jednostrano i protivpravno priznanje takozvane države Kosovo.

Izuzetno je značajna za nas, kako principijelna podrška Rusije u Savetu bezbednosti tako i u ovako kriznim situacijama.

Da nismo sami, jasno govori i poruka ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova da Srbija ima na koga da računa.

Rusija podržava naše nacionalne interese, politički pravac i sadejstvuje u jačanju odbrambenih kapaciteta, a time ne može mnogo zemalja da se pohvali – rekla je Andrićeva.

Potpukovnik KOS u penziji Ljuban Karan kaže da su novi događaji potvrda Putinove politike.

– Podrška Rusije, koja već 20 godina ne izostaje, veoma je bitna za Srbiju, bilo da govorimo o tehničko-vojnoj ili o diplomatskoj podršci.

Sam predsednik Putin je više puta istakao da će uvek biti tu ako nam bude potrebna bilo kakva pomoć, a ovo sad je samo potvrda toga.

Ono što je bitno istaći jeste i to da, ukoliko mi sami nismo u stanju da branimo svoju zemlju, niko drugi nam ne može pomoći.

Kao nekadašnji vojnik, mogu da kažem da, posle dužeg vremena, imamo državnika, koji racionalno donosi odluke i nije sklon da se uplaši i povuče kada se pomenu zapadne sile.

Jasno je stavio do znanja dokle ide crvena linija i jasno je rekao šta će Srbija da uradi.

U ovim situacijama veoma je bitno da narod bude homogen, jer je to najjače oružje. Što se tiče odnosa snaga s Prištinom, mi to vojno možemo lako rešiti, ali pitanje je koliko je to pametno.

Sve u svemu, Srbiji je u ovom trenutku veoma važno da zna da ima podršku Rusije i da ona, ukoliko bude bilo potrebe za njom, neće izostati – rekao je Karan.

Republika.rs

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …