Rusija lansirala hipersoničnu raketu “Cirkon”! – VIDEO

Ruska fregata Admiral Gorškov uspešno je u četvrtak završila probno lansiranje najsavremenije hipersonične krstareće rakete Cirkon, saopštilo je Ministarstvo odbrane zemlje.

Cirkon, protivbrodska raketa Scramjet domaće proizvodnje, uspešno je ispaljena na metu u Belom moru, na krajnjem severu zemlje.

U Belom moru se nalazi Severodvinsk, važno vojno brodogradilište i sedište Severne flote zemlje.

Protivbrodska raketa je sposobna da ubrza do 9 maha i dizajnirana je da pogodi neprijateljske površinske brodove, kao što su fregate i nosači aviona, kao i kopnene ciljeve, koji se nalaze u dometu rakete.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Njegova brzina (9.800-11.025 km/h) otežava zaustavljanje, bilo kakvim protivvazdušnim sistemima, a ima deklarisani domet od preko hiljadu kilometara.

Raketa je već neko vreme na testiranju, a prošlog meseca je prvi put uspešno lansirana sa podmornice na nuklearni pogon.

Prema Mihailu Khodarenoku, vojnom komentatoru za RT i pukovniku ruskih oružanih snaga u penziji, Cirkon ima sposobnost da „ozbiljno utiče na globalnu pomorsku ravnotežu snaga“, navodeći „veliku brzinu krstarenja“ i „značajno smanjen radarski presek“, kao veoma moćnu kombinaciju.

Ranije ovog meseca, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će, nakon uspešnog testiranja, rakete Cirkon biti isporučene mornarici od 2022. godine.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vučić pokazao komandantu KFORA mogućnosti Vojske Srbije, a zatim isprozivao Stejt department, Nemce i Euleks da su lažovi… – VIDEO

“Pre 10 godina ništa od ovoga nismo imali, a sada se može videti koliko je …